Събота, Октомври 24, 2020

e lekarstvaНационалната здравноосигурителна каса настоява да бъде създаден отделен фонд за лечение на редките заболявания, тъй като се наблюдава ръст на броя на болните с такива диагнози, а лечението им става все по-скъпо.

Това стана ясно от отчета на НЗОК за 2017 г., който вчера бе представен в парламента и оодборен от народните представители с 96 гласа „за“ и един въздържал се.

В отчета се подчертава, че нарастването на разходите на фонда за лекарствени продукти е ясно изразена тенденция, както и увеличаването на броя здравноосигурените лица, които търсят лечение, осигурено от системата.

Наблюдава се ръст и на броя на болните с редки заболявания, се посочва още в документа. По тази причина от касата са на мнение, че трябва да бъде обособен специален държавен фонд, който да подпомага финансирането на редките болести.

Друг акцент в отчета на фонда е поставен върху необходимостта от стимулиране на медицинските специалисти към предписване на генерични лекарствени продукти чрез образователни програми за предимствата на генеричната политика. По време на дебата депутатът от „Обединени патриоти“ Павел Шопов изрази мнение, че НЗОК трябва да премине към здравното министерство.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up