Понеделник, Март 18, 2019

Управление

beaurocracyТакса от 2100 до 3700 лв. за одобрение на дейността или промяна в нея ще трябва да плащат лечебните заведения за болнична помощ, същото се отнася и за Комплексните онкологични центрове - КОЦ, центровете за психично здраве и за кожно-венерически заболявания, като ще се взима предвид броя на структурите по отделни медицински специалности (клиники, отделения, лаборатории).

Това предвижда проект на Тарифа за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения и Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки. Документът е публикуван на електронната страница на здравното министерство за обществено объсждане, което ще продължи до 14 април т.г. Един от аргументите за повишението, които изтъква здравният министър Кирил Ананиев в доклада си до Министерски съвет е обстоятелството, че тарифата не е променяна от 2011 г.

blsБългарският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция, в която подкрепя становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) относно Наредба 18 на Министерството на финансите за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. 

Съсловната организация смята, че разпоредбите на Наредба превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани.

ArkadiАркади Шарков е здравен икономист, член на Експертния клуб по икономика и политика ЕКИП. Разговорът ни с него днес е посветен на темата за начина на функциониране на болниците у нас – като търговски дружества или като нон-профит организации.

Г-н Шарков, състоятелна ли е според Вас тезата за преобразуването на болниците у нас от търговски дружества в нон-профит структури?

kokalovФедерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ (ФСЗ) иска единна методика за разпределение на работните заплати и допълнителното материално стимулиране ДМС за всички държавни и общински болници. Според синдиката това е начинът да бъдат увеличени заплатите в здравните заведения до нивата, договорени в Колективния трудов договор (КТД).

Това стана ясно на отраслов съвет в здравното министерство, свикан по искане на ФСЗ-КНСБ, съобщиха от синдиката.

ANaniev parlam.kontrol„Въпреки чувствителността на темата и многото натрупани през годините проблеми в системата вече започват да се намират редица решения, едно от тях е електронното здравеопазване“. Това заяви във Велико Търново министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По неговите думи за електронно здравеопазване се говори от много време, но вече е спечелен европроект за изграждането на единна информационна система и 9 от общо 12 модула от нея ще са готови до края на годината.

Кирил Ананиев бе категоричен, че електронната рецепта, електронното направление и досие ще позволят на всеки да следи с точност всяка информация за здравния си статус и прилаганото лечение. Освен удобство, по думите му, това ще доведе и до повишаване на контролната дейност.

ilkoНЗОК – начало, изграждане, институционализиране, стартиране на дейността и въвеждане на здравното осигуряване в България - д-р Илко Семерджиев, "Гласове"

Тази година честваме 20 годишен юбилей от създаването на НЗОК на 15 март 1999 г. Тази дата е начало на физическото изграждане на най-новата национална институция и стартиране на нейната ефективна дейност.

Предхождана е, обаче, от множество подготвителни дейности свързани с изграждането на концепцията за здравно осигуряване в България, както и с обличането ѝ в законови текстове. Важни за отбелязване са няколко по-ранни дати, между които са представянето и одобрението на концепцията на 25 септември 1997 г., и юридическия „рожден ден“ на НЗОК на 19 юни 1998 г., когато в брой 70 на Държавен вестник беше публикуван Закона за здравното осигуряване.

suomi 1Финландският премиер Юха Сипиля обяви оставката на дясноцентристкото си правителство днес, след като не успя да прокара здравна реформа в страната, предадоха световните агенции. Президентът Саули Нинистьо е приел оставката на министър-председателя Юха Сипила, но е поискал от правителството да продължи да действа, докато не бъде назначен нов кабинет. От 2015 г. премиерът бе начело на коалиция, съставена от неговата Центристка партия, консервативната Национална коалиция и отцепниците от крайната десница в лицето на движението Синя реформа.

apteka200Българският фармацевтичен съюз (БФС) вече е официален партньор на Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, съобщиха от съсловната организация.

Българският клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването е организация, която подкрепя технологичните решения и има за цел да създаде предпоставки за изграждане на здравна екосистема, отворена за частни предприемачи и организации, които посредством своята експертиза, ще създадат добавена стойност на медицинските процеси в системата. Това от своя страна води до устойчивост и ефективност на сектор здравеопазването и ползи за всички участници в него.

Ananiev usmivka"Заплатите на медицинските сестри могат да бъдат увеличавани постепенно, в рамките на няколко години, както беше направено със заплатите на учителите, а засега са направени първите стъпки". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след днешното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазването, в рамките на което се проведе месечният блиц-контрол. По думите на министъра първото и най-важно условие е да се разбере какъв точно е недостигът в момента. „Няма две болници, в които да съвпадат началните заплати."

Кирил Ананиев подчерта, че иска да се запознае в детайли със ситуацията, след което ще излезе със заключения и предложения пред Министерския съвет, за да може да се вземе решение на това ниво. По неговите думи, това е ангажиментът, който е поел пред протестиращите медицински сестри и държи да го спази в обещания 20-дневен срок.

Log in or Sign up