Неделя, Юли 21, 2019

blsБългарският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция, в която подкрепя становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) относно Наредба 18 на Министерството на финансите за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. 

Съсловната организация смята, че разпоредбите на Наредба превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани.

 

"БЛС е притеснен от поставянето под един знаменател на чисто търговските обекти и лечебните заведения.

На проведената среща на 04.03.2019 г между представители на УС на БЛС и ръководството на НАП, медицинския софтуер беше приравнен с този използван за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО), което е не само погрешно, но и неприемливо. Медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие, което съдържа подробна и всеобхватна информация за здравното състояние на човека. От него става ясно кога и какви медицински услуги е ползвал пациентът.

Третирането на медицинския софтуер като СУПТО по смисъла на ЗДДС и Наредба-18 ще доведе до следните несъвместими с лекарската дейност последствия", се казва в позицията.

Българските лекари са обезпокоени от въвеждането на мерки за фискален контрол, които откриват достъп до чувствителни данни и  поставят под съмнение опазването на лекарската тайна и защитата на правата на пациентите.  Те са категорични, че медицинският софтуер с всички негови функционалности е предвиден за извършване на медицинска дейност, а не на продажби.

"Съсловната организация настоява да се вземат предвид всички изложени проблеми, които ще произтекат от прилагането на Наредба 18 спрямо медицинската дейност. Ако въпреки това промените станат факт отговорността за възникналите неблагоприятни последствия ще е на НАП и на Министерство на финансите", подчертават от БЛС.

  

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up