Неделя, Юли 21, 2019

pari zdraveКонкуренцията в здравеопазването трябва да е на всички нива на една истинска здравна реформа. За да може пациентът да получи качествено здравеопазване на разумна цена, това може да стане само в условия на конкуренция и то на всички нива - както на ниво каси, така и на ниво болнични заведения. Това заяви пред БНР Кирил Бошов, застрахователен експерт и председател на УС на "Еврохолд България" АД.

Според Бошов е важно здравната реформа да включи остойностяване - какво точно получава пациентът срещу 8% здравна вноска. По думите му в момента това не е ясно.

 Кирил Бошов припомни, че обсъжданата и към момента промяна в здравноосигурителния модел включва застрахователите като нов участник на пазара на здравни услуги. Вариантите за промяна на модела все още са в процес на експертна дискусия от есента на миналата година. Застрахователният сектор има своя позиция как да се случи промяната.

„Първата и основна стъпка е да се дефинира един базов пакет, в който на основа на солидарността да се остойности какво точно може да се получи срещу тези 8%. Ако разчетите покажат, че базовият пакет не е възможно да бъде покрит от 8% вноска, едва тогава да се мисли дали е необходимо увеличение или тази част да се поеме от едни разумни доброволни здравноосигурителни пакети“, каза Бошов.

Експертът посочи, че за да бъде предложен наистина смислен здравноосигурителен модел, който да бъде приет от обществото и от всички заинтересовани, е необходимо да има ясен отговор на въпросите какво се плаща и кой плаща.

„Все още не сме на етап, на който да има ясна финансова рамка не само колко се плаща за неосигурените лица, но и въобще какви са разходите на българите за здравеопазване, какви са разходите на министерството и на Здравната каса и оттам да стъпим на конкретни цифри, на които да се търси решение за по-справедлив модел“, коментира още той.

По думите му в работните групи, които бяха създадени, се е получила нелоша дискусия, като всички участници са дали мнението си.

„Оттук нататък е много важно здравното министерство да продължи с по-нататъшните етапи, а не отново да спрем нещо, за което може би най-накрая е назрял моментът да бъде решено. Надявам се, че оттук нататък ще се премине именно към финансовата обосновка на идеите, които се чуха“, каза Бошов и изрази надежда, че тази година може да бъде година на промяната в здравеопазването. По думите му една такава цялостна реформа отнема между 5 и 10 години. Въпросът според него е дали можем да поставим основите й през тази година.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up