Понеделник, Юли 15, 2019

nurse 748186 340Исканията на сестрите за незабавни и не символични увеличения на заплатите не могат да бъдат удовлетворени. Не, че Правителството не може да намери 20-30 милиона лева годишно, колко са необходими за увеличаване на средната заплата от 700 на 1200 лева на всички сестри. Увеличението на заплатите не може да стане по начина, по който се прави в администрацията.
Заплата на всички, работещи в извънбюджетната сфера се определя от търсенето и предлагането на работната сила. Това се нарича пазар на труда и не може да бъде заместен с Методика за определяне на заплати. Намесата на Правителството на пазара на труда ще има още по-тежки последици и ще струва десетки и стотици пъти по-скъпо, а освен това разпределението на парите ще е несправедливо.
Вместо да правят методика за заплати, Министерството на здравеопазването и най-вече НЗОК трябва да определят минимални изисквания към сестринската грижа в лечебните заведения - коя част от обслужването на пациента се извършва само и единствено от медицинска сестра.

Например в много развити страни се приема за недопустимо друг, освен медицинската сестра да полага непосредствена грижа за болния. Санитарите отговарят за почистването на помещенията и инвентара, но нямат право да обгрижват самия болен.
У нас не е така. По ред причини, част от присъщите за сестрите дейности се извършват от санитари, а друга част(поради липса на сестри) дори от лекари.
Сестрите трябва да искат регламент за собствена сестринска практика. В още по-голяма степен основание за това имат акушерките, а също и рехабилитаторите. Има много дейности, който всеки от изброените професионалисти може да извършва без да е необходим лекарски надзор. Трябва само да се регламентира.
Когато тези въпроси са решени, търсенето на работна сила ще се повиши, а пряка последица от нарасналото търсене, ще бъде нарастването на възнагражденията.
Те ще нараснат за всички, но няма да са еднакви за всички. Няма да е добре възнагражденията на сестрите от училищно здравеопазване да са еднакви с възнагражденията на сестра в реанимация. Не само това, възнагражденията на сестрите в различните реанимации, болници или дори в една болница и отделение няма и не трябва да са еднакви. Хората не са еднакви, приносът им към лечебното заведение не е еднакъв и за това и възнагражденията им не трябва да са еднакви. Този, който работи повече и по-добре трябва да получи по-високо възнаграждение. Несправедливо е всички да получават еднакво.
Третото нещо, което сестрите трябва да поискат е да се премахне задължителното членство в съсловна организация. Тези организации се превърнаха в инструмент на властта и пазители на статуквото и повече пречат, отколкото да помагат на съсловията.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up