Неделя, Юли 21, 2019

BBПетдесет милиона лева ще бъдат отпуснати за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Това обяви лично министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното заседание на правителството,съобщи Агенция "Фокус". 

"Повишаваме заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, за да запазим работните места, особено в отдалечените места", заяви премиерът Борисов, цитиран от агенцията. Той разпореди да бъде засилен контролът по разпределението на отпуснатите близо 50 млн.лв.

 "Икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. Да не стане така, както имаше сигнали - в някои билници директори да дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите.Така че, затова го правя публично", каза премиерът и допълни:

"Това, което поехме като ангажимент, това да е минималната цена - и осигуряваме тези болници, които са труднодостъпни или не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти. Там, където болниците са натоварени, заплатите са доста по-високи.Това е, за да запазим тези работни места на медицински специалисти и специалисти по здравни грижи особено в отдалечени места".  

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че допълнителните разходи се приемат с цел гарантиране на по-добри условия и предпоставки за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите.

"С посочената сума ще се увеличат разходите по политика в областта на диагностиката и лечението в бюджетна програма. Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението.

Направеният анализ на всички лечебни заведения показва диспропорции и отклонения в механизмите в начините на формиране и разпределение на разходите по икономически елементи – в това число и разходите за персонал", подчерта Кирил Ананиев.

Здравният министър поясни, че въпросните средства ще бъдат предоставени на болниците под формата на субсидия. С тях минималната заплата за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще стане 950 лв. Кирил Ананиев бе категоричен, че ще направи справедлива методика за разпределение на разходите за персонал. 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    управител · преди 3 месеца
    При цялото ми уважение към професионалистите по здравни грижи и държавата в лицето на министерство на здравеопазването, ще увелича заплатите когато търговското дружество генерира положителен финансов резултат. Ако няма такъв...! Още повече, че повечето лекари ще се окажат със заплата на професионалисти по здравни грижи. Сбъркана работа!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up