Неделя, Декември 15, 2019

madzharov"Не можем да се върнем във времето, в което всички имахме равни заплати. В последните месеци, незнайно как, в медиите и в интернет пространството започна да се прокрадва отново онова име – здравни работници. Българските лекари, българските специалисти по здравни грижи – рехабилитатори, кинезитерапевти не са здравни работници. Те са висококвалифицирани кадри, които са ценни в целия ЕС. Здравни работници започва да звучи много опасно. Започва да звучи като онова време, в което всички ние получавахме равни заплати". Това заяви пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, коментирайки темата за протестите на медицинските сестри и подготвяната нова методика, по която ще се определят заплатите им.

По неговите думи Лекарският съюз никога не е изразявал несъгласие с това да бъдат добре заплатени медицинските сестри, фелдшерите, акушерите и лаборантите. „Ние казваме, че не е редно по този начин да се финансират заплати. Защото живеем вече 20 г. в друго време. Не е законно в момента правителството да финансира заплати в търговски дружества, каквито са лечебните заведения“, категоричен бе председателят на БЛС.

„В момента сме свидетели на това как се правят опити да се постигне максимата „разделяй и владей”. Категорично заявявам, че българските лекари уважават своите специалисти по здравни грижи, своите рехабилитатори, кинезитерапевти, лаборанти и всички, с които ние екипно правим така, че гражданите в България да се лекуват, когато имат нужда“, подчерта д-р Маджаров.

Той подчерта, че разделението е резултата от начина, по който ситуацията се интерпретира в обществото. „Едва ли не само специалистите по здравни грижи са ниско заплатени и затова видите ли, ето ще дадем 950 лв. Всъщност не е така. Самата методика, която министърът е подготвил, не визира само специалистите по здравни грижи. Визира тези пари да бъдат дадени там, където е необходимо, където имаме наистина проблеми, там където населението има опасност да бъде оставено без адекватна медицинска грижа, за да подпомогнат заплащането на тези, които работят на такива места – и лекари, и специалисти по здрави грижи, и рехабилитатори. Иначе, със стартова заплата от 950 лв. една медицинска сестра ще получава повече от началник на отделение, тъй като минималният праг, на който се назначават лекари е 980 лв.“, обясни председателят на Лекарския съюз.

По думите му трябва да се дадат пари не директно за заплати, а там, където е необходимо за преструктуриране на лечебни заведения, които вече са пред закриване, защото нямат персонал, нямат пациенти, а населението се нуждае от съвсем друг вид медицинска помощ.

Д-р Маждаров припомни, че в момента НЗОК дава 90 млн. лв. годишно за заплащане на всички изследвания в България – от рентгенови, през клинична лаборатория, през ЯМР и КАТ. 90 млн. лв. годишно се харчат и за да се осигурят медицинските изделия за българските граждани.

„50 млн. лв. са сума, която би трябвало да се използва наистина за реформа, за преструктуриране там, където е нужно на лечебни заведения, а не просто да се твърди, че ще се даде за заплати“, допълни той. Според него една методика като тази, която се подготвя в момента може да функционира единствено когато лечебното заведение има приходи.

„За да има достатъчно приходи, трябва да имаме повишение на цените на клиничните пътеки и повишение на лимитите на лечебните заведения. Това е изходът“, каза д-р Иван Маджаров. Той подчерта, че от Лекарския съюз смятат, че не е редно при положение, че се водят преговори за медицински изследвания, прегледи, достъп до медицинска помощ с лимитите и всичко се цеди до лев, въпреки че става въпрос за милион – два, да се изискват пари по този начин.

Председателят на БЛС бе категоричен, че напрежение между колегите му няма, защото "ние сме свидетели, че в крайна сметка в случая става дума за една групичка кресливи специалисти по здравни грижи, които са пред Министерство на здравеопазването".  „Радващо е, че държавата има пари и може да ги отдели. Въпросът е тези пари за какво ще отидат, дали ще имат дългосрочен ефект или ще бъдат само временни. Защото трябва да се стремим към устойчиво политики, а не покриване на нужди, конюнктурни в момента и само след шест месеца отново да изпаднем в същата ситуация“, завърши д-р Маджаров.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Милена Найденова · преди 1 дни
  За да се увеличат приходите трябва да има и икономически контрол над средствата за здравеопазване.Това не се случи.Както и реформи в здравното осигуряване,а от там са най-големите течове.Защото неможе да има етнос от хора които само да ползват здравни услуги и да не заплащат за тях! Жалко е че вече 30 години този здравен модел не носи добри резултати,а напротив проблемите се задълбочават докато стигнат своят крах!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Рени Илиева · преди 8 месеца
  Редно ли е рентгенов лаборант с 36 г.трудов стаж да получавам 560лв заплата,втора категория труд,
  Откакто започна здравната реформа, не получаваме вреден труд, храна, кисело мляко, отпуска 25дни?Докога ще се подиграват с нашия труд.Циганите чистачки на улиците,взимат повече от нас?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Дий, воле, дий... · преди 7 месеца
  Нормално е да работим и да мълчим , да подплатим труда на д-р Мсджаеов и да взимаме колкото чистачи. Неговият костюм обаче струва колкото блузката дънките и маратонките които можем да си позволим. Като застанеш пред болница и гледаш.... Доктор с мерцедес, доктор на мотор , доктор с джип, доктор с ауди, доктор с вила тук, доктор с имот в Гърция. .....сестра с голф и маратонки. Докторица с версаче, сестра с дрехи втора употреба. Е, пациентите гледат, хората около нас и европа ще ви види..абе малко са ви парите и на вас, ама от скромност и мисъл за здравеопазването не искате повече.....ха ха ха ха ха хи хи хи хи хо хо хо хо хо
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up