Неделя, Декември 15, 2019

scintigraphyСцинтиграфията е диагностичен метод, при който на пациентът се дава радиоактивно вещество, което се натрупва предимно в туморите и метастазите и по този начин се подпомага диагностика на рака и се оценяват резултатите от проведеното лечение. Методът е стар и се прилага от десетилетия в цял свят. Предимството му е, че е много евтин, а недостатъкът, че не е специфичен – радиоактивното вещество се натрупва не само в туморни клетки, но и в такива с възпалителни изменения и др.
През последните години все по-често за диагностика се използват изследвания с 5-скен, който метод е значително по-скъп, но пък е с по-голяма точност и разделителна способност.
Така или иначе сцинтиграфията все още има своето място в диагностиката на онкологичните заболявания и спирането ѝ¸заради липса на консуматив (радиоактивен маркер) поставя в риск хиляди болни.


От здравното министерство обясниха, че една единствена фирма го внася у нас, но тя не е изпълнила ангажимента по договора си. На новата обществена поръчка не се е явил нито един кандидат, защото цените, които министерството на здравеопазването е обявило, били ниски. Промяна вече е направена – щяло да се търси нов вносител и щяло да се плаща повече.
Всичко е ясно. Не е станало земетресение или наводнение, не е спрял завода, нито е катастрофирал транспорта. Просто някой не си е свършил работата.
Всичко е ясно освен едно. Някой ще поеме ли отговорност за:
1. Създадените проблеми, в това число увеличен риск от възникване на усложнения на няколко хиляди пациенти.
2. Направени допълнителни разходи от бюджета за значително по-скъпи изследвания?
Ето и още няколко въпроса:
Коя е фирмата, която не е изпълнила договора за доставка? Има ли в този договор неустойки за неизпълнение? Ако има такива неустойки приложени ли са?
Кои са имената на длъжностните лица от министерството на здравеопазването, които са одобрили и следили за изпълнението на договора, кога са узнали за неизпълнението и какви мерки са предприели? Кои са длъжностните лица, които са поставили подписите си под окументите за обществената поръчка, на която „не се е явил никой, заради ниска цена?
На тези въпроси трябва да бъде отговорено. Ако има виновни трябва да понесат отговорността си за това. Иначе утре пак ще стане същото, с това или друго лекарство, апарат или друго.
Случаят дава добър повод онези, които смятат, че „държавата” винаги е права, че „държавата” никога не греши и че най-добре всичко да е „държавна” собственост и да се управлява и контролира от „държавата”, да помислят пак преди да говорят.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up