Вторник, Декември 10, 2019

addictПроект за постановление на Министерския съвет предвижда закриване на Националния център по наркомании. Като основен мотив за закриването на центъра в доклада на министъра на здравеопазването се сочи, необходимостта от прехвърляне на 5 щатни бройки в НЕЛК и още няколко в психиатрията в Церова Кория.
Националният център по наркоманиите е създаден със Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Според закона центърът осъществява координацията и методическото ръководство на дейностите, свързани с превенцията на употребата на наркотични вещества, лечение и психосоциална рехабилитация на лица, злоупотребяващи или зависими от наркотични вещества и намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества.
Центърът дава разрешава осъществяването на програми за превенция на употребата на наркотични вещества, програми за намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества, програми за намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества, програми за психосоциална рехабилитация, програма за лечение на лица, зависими от наркотични вещества. Той осъществява и специализираният контрол над лечебната дейност.

В дейността си по намаляване на търсенето на наркотични вещества Националният център по наркомании си сътрудничи с международните организации, работещи в тази област.
В Националния център по наркомании е създаден Национален фокусен център като част от Европейската информационна мрежа за наркотици и наркомании, подпомагаща Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Националният фокусен център поддържа публична информационна система за наркотици и наркомании, както и информационна система за ранно предупреждение за нови наркотични вещества като част от Европейската система за ранно предупреждение. Националният център по наркомании поддържа служебна база данни на лицата, включени в програми за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти.
На фона на описаните функции и отговорности, основният аргумент за закриването му – прехвърляне на по 5 щатни бройки в НЕЛК и Церова Кория, звучи меко казано смущаващо.
Отделен въпрос е, че Националният център е създаден със Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и може да бъде закрит само с промяна в закона. Закриването му с Постановление на Министерския съвет е пар екслеанс нарушение на закона.
От своя страна законът е приет на базата на Националната стратегия за борба с наркотиците, в която борба водеща роля има точно Националния център по наркомании.
Разбира се всяка административна структура може да бъде премествана, закривана или преструктурирана. Доброто управление обаче е, първо да приемеш дългосрочна стратегия, след това да промениш закона и на края да преструктурираш администрацията.
Тези принципи на доброто управление са още по-важни, когато става дума за контрол върху наркотичните вещества, защото последиците могат да са тежки за цялото общество. Нарушаването им може да значи неумение за добро управление. Може обаче и да значи, че има скрити цели, за чиято реализация този национален център пречи.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Expert · преди 5 месеца
  За съжаление там останаха хора, които се наричат експерти, но не са такива. Никой не ги закрива, а ги преместват в НЦОЗА, където ще продължават да упражняват “експертния” си потенциал върху хората, работещи на терен.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Трамплин · преди 5 месеца
  За съжаление там работят хора дето не са виждали истински зависим!!!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Джованоти · преди 7 месеца
  Май с един куршум няколко заека!
  1. "Програмите" за "лечение" на наркоманите ще могат да оперират с метадона безконтролно. Да ме прощават почтените.
  2. Феновете на безконтролното отглеждане и употреба на марихуана следва да почерпят - един проблем по-малко за тях!
  3. Сградата на центъра сигурно вече е "капарирана" в общината.
  4. Един проблем по-малко за някой в МЗ. Министърът май му намазаха ските. Ще разкара трън в петата на някой партиен мюзевир.
  4. Салам 10 кинта, че някой в центъра пречи на някой в МЗ....и за кинти иде реч.
  P.S. Такъв орган не трябваше ли да има по някакъв международен хитап!?!? Май пак ще стъпим на криво!
 • Публикуването на коментара е спряно.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up