Събота, Август 17, 2019

 Анна Любенова, член на Управителния съвет и секретар към Фондация "Инициатива за здраве" коментира за ЦЗПЗ ситуацията по затваряне на Националния център по наркомании: 

 "Професионалният ми опит в тази организация е от 1999 г.  Имам дългосрочен поглед върху сферата на наркотичните зависимости в България и познавам добре работата на НЦН.

Не може издръжката на няколко щатни бройки да бъде мотив за или против съществуването на институция с важно значение за здравната политика на страната.

Предложението на МЗ през 2014 за закриване на центъра беше изненада за всички в сектора и не смятам, че някой наистина разбра какво е накарало МЗ да направи това предложение. Множество неправителствени организации и други институции изразиха протест срещу това предложение и той беше широко отразен от медиите. Вероятно този факт или преждевременната оставка на правителството в онзи момент станаха причина за прекратяване на предложението.

 

Намирам закриването на НЦН за много лош знак по отношение на политиката, която води МЗ по проблемите на наркотичните вещества и зависимостите. Тези проблеми с годините се изтикват все повече в периферията и политиката към тях се влошава и регресира, вместо да върви в крак със съвременните европейски подходи.

Закриването на НЦН е част от цялостното политическо неглижиране на сферата на наркотичните зависимости и по никой начин не засвидетелства ангажимента на властимащите, а напротив."


Снимка: Дарик

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up