Събота, Октомври 19, 2019

Смъртта на 6 годишната Мими предизвика обществена и политическа буря. Чуха се силни думи, отправиха се тежки обвинения. Стана ли ясно, обаче какъв точно е проблема и какво гарантира, че утре няма да се повтори? Акцентът падна върху скандала и сензацията, а много въпроси останаха без отговор.
Ние така и не разбрахме категорично, лечимо или нелечимо е било заболяването на детето?
Стана ясно, че независимо от липсата на плащане, детето е получило лекарства. Защо обаче, ако детето е получавало необходимите лекарства в ИСУЛ, родителите събират пари за провеждане на същото лекарствено лечение в Германия? Ако предлаганото в Германия лекарствено лечение с по-добро и не може да се предостави у нас, защо детето е лекувано тук?
Кои са лекарствата, с които е лекувано детето?

Защо трябва да се купуват отделно от НЗОК (или от родителите), а не са в реимбурсния списък на касата?
Са ли това лекарства, които заради мораториума за нови лекарства, не са включени в списъците на НЗОК? Са ли това стари лекарства, които фирмите са дерегистрирали, заради погрешната лекарствена политика на Правителството?
Родителите са събирали пари и за извършване на костномозъчна трансплантация в Германия. В България, в същата болница, в която почина детето, се извършват костномозъчни трансплантации на деца от повече от 15 години. Защо в този случай такава не е могла да бъде извършена? Кое е това, което пречи да се извърши трансплантацията в България, но не пречи да се извърши в Германия?
Забавеното плащане от страна на НЗОК (и вероятността изобщо да не бъде платено) е накарало директора на болницата да издаде фактура на родителите на починалото дете за 14 000 лева. След смъртта на детенцето и избухване на скандала (но не преди това), НЗОК обявява публично, че ще плати исканите 23 000 лева и че е забавила плащането заради неизрядни документи на болницата.
Защо болницата иска от родителите 14 000 лева, а от НЗОК 23 000 лева? Какво включва разликата от 9000 лева? Тази разлика има ли връзка със забавеното плащане?
Искането за плащане е направено през април, а решение за плащане идва в средата на юни. От НЗОК казват, заради неизрядни документи. Колко време трябва на двете администрации да решат проблем, свързан с непълнота на документацията? Това ли е обичайният срок и ако не е какво му е необичайното в случая?
Поставянето на тези и други въпроси не е от любопитство. Отговорите на институциите ще покажат къде са проблемите, а когато се знаят проблемите, ще се намерят и решенията.
Обратно, ако истинските проблеми се прикриват, те няма и да се решат. Дискусията ще завърши с общи приказки и ведри обещания, че ще се вземат мерки. Никой няма да знае какви са тези мерки, за да проследи дали са изпълнени. Това е почти сигурна гаранция, че пак ще се случи и смъртта ще почука на нечия друга врата.


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up