Четвъртък, Септември 19, 2019

Смъртта на 6 годишната Мими предизвика обществена и политическа буря. Чуха се силни думи, отправиха се тежки обвинения. Стана ли ясно, обаче какъв точно е проблема и какво гарантира, че утре няма да се повтори? Акцентът падна върху скандала и сензацията, а много въпроси останаха без отговор.
Ние така и не разбрахме категорично, лечимо или нелечимо е било заболяването на детето?
Стана ясно, че независимо от липсата на плащане, детето е получило лекарства. Защо обаче, ако детето е получавало необходимите лекарства в ИСУЛ, родителите събират пари за провеждане на същото лекарствено лечение в Германия? Ако предлаганото в Германия лекарствено лечение с по-добро и не може да се предостави у нас, защо детето е лекувано тук?
Кои са лекарствата, с които е лекувано детето?

Защо трябва да се купуват отделно от НЗОК (или от родителите), а не са в реимбурсния списък на касата?
Са ли това лекарства, които заради мораториума за нови лекарства, не са включени в списъците на НЗОК? Са ли това стари лекарства, които фирмите са дерегистрирали, заради погрешната лекарствена политика на Правителството?
Родителите са събирали пари и за извършване на костномозъчна трансплантация в Германия. В България, в същата болница, в която почина детето, се извършват костномозъчни трансплантации на деца от повече от 15 години. Защо в този случай такава не е могла да бъде извършена? Кое е това, което пречи да се извърши трансплантацията в България, но не пречи да се извърши в Германия?
Забавеното плащане от страна на НЗОК (и вероятността изобщо да не бъде платено) е накарало директора на болницата да издаде фактура на родителите на починалото дете за 14 000 лева. След смъртта на детенцето и избухване на скандала (но не преди това), НЗОК обявява публично, че ще плати исканите 23 000 лева и че е забавила плащането заради неизрядни документи на болницата.
Защо болницата иска от родителите 14 000 лева, а от НЗОК 23 000 лева? Какво включва разликата от 9000 лева? Тази разлика има ли връзка със забавеното плащане?
Искането за плащане е направено през април, а решение за плащане идва в средата на юни. От НЗОК казват, заради неизрядни документи. Колко време трябва на двете администрации да решат проблем, свързан с непълнота на документацията? Това ли е обичайният срок и ако не е какво му е необичайното в случая?
Поставянето на тези и други въпроси не е от любопитство. Отговорите на институциите ще покажат къде са проблемите, а когато се знаят проблемите, ще се намерят и решенията.
Обратно, ако истинските проблеми се прикриват, те няма и да се решат. Дискусията ще завърши с общи приказки и ведри обещания, че ще се вземат мерки. Никой няма да знае какви са тези мерки, за да проследи дали са изпълнени. Това е почти сигурна гаранция, че пак ще се случи и смъртта ще почука на нечия друга врата.


Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up