Понеделник, Декември 16, 2019

По време на днешния парламентарен контрол депутата от БСП проф. Георги Михайлов зададе въпрос на министърът на здравеопазването Кирил Ананиев относно закриването на Националния център по наркомании.
Здравният министър отговори, че причините са  : изтекъл договор за наем на сградата и малкият състав на НЦН:"Само с капацитета на Националния център по наркомании не е възможно да се изпълняват всички дейности по новата Националната стратегия за борба с наркотиците, в която борба водеща роля има точно Националния център по наркомании. Не виждам как с този персонал от 18 души НЦН може да е мегаструктура и да провежда политика. Сигурен съм, че с включването в Националния Център по Обществено Здраве и Анализи (НЦОЗА) ще подобрим работата на центъра, тъй като експертите от центъра, биха могли да използват изградения капацитет там“.

 

Министърът отново подчерта, че сграда, в която в момента се намира Центърът е с изтекъл договор за наем към Столична община и са отхвърлени всички възможности за неговото продължаване.

„МЗ взе решение структурата на НЦН да бъде прехвърлена в сградата, където се помещава НЦОЗА, защото от гледна точна целесъобразното изразходване на обществения ресурс не е обосновано да се поддържа отделна административна структура за толкова малък брой експерти. При преобразуването на центъра се запазват всички негови служители. Експертите ще продължат да изпълняват функциите и в световните форуми. Считам, че решаването на проблемите, свързани с наркоманиите са част от общественото здраве.
Убеден съм, че обединеният експертен потенциал на двата центъра ще доведе до повишаване резултатите в работата в областта на зависимостите и наркоманиите както на местно, така и на международно ниво.", каза още здравния министър

Министър Ананиев заяви, че в случай, че на практика се покаже, че вливането на НЦН в НЦОЗА не е достатъчно ефективно, решението може да бъде преразгледано.
Както си спомянте, експерти и неправителствени организации се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании.
Припомняме, че желанието на властта да затвори НЦН ръжда не хваща и подобен проект е имало в началото на юли 2014 г.

 
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up