Понеделник, Август 19, 2019

"Новият здравноосигурителен модел ще работи известен период от време. Ако не бъдат верни анализите и разчетите и ако не е ясно предварително какво може да се покрие с вноската от 8%, новите играчи в системата ще бъдат изправени пред доста сериозни финансови предизвикателства“. Това заяви д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването.

В понеделник, по време на Национална кръгла маса, посветена на проблемите в системата на здравеопазването, ресорният министър Кирил Ананиев представи нов здравноосигурителен модел, който предвижда демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Така хората ще могат да избират къде да се осигуряват – в частен фонд или в Здравната каса.

"Трябва на национално ниво да се направи гаранционен фонд, който да предпазва осигурените лица от фалити на някои от дружествата. Всяко от дружествата формира технически резерви от премиите", коментира бившият министър на здравеопазването.

По думите й промените водят до излизане от системата за национално договаряне на цените на здравните услуги. Това означавало, че всяко лечебно заведение ще формира свои цени.

"Няма да се прави остойностяване на основния пакет и няма да има цени по национален рамков договор. Всяка една от осигурителните компании ще се договаря с всяка болница и всеки лекар. През последните 30 години държавата не събра експертиза и политическа воля, за да направи това остойностяване, за да имаме приблизителни данни кое колко струва", обясни д-р Виткова.

"Застрахователите няма как да предоставят липсващите медицински кадри във всяка точка извън големите населени места в страната. Застрахователите могат с финансови механизми да влияят до известна степен върху качеството, засилвайки контрола върху дейността на лечебните заведения", допълни д-р Мими Виткова.

Източник: bloomberg

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up