Петък, Ноември 22, 2019

Обезщетението за първите три дни от заболяване на работника да се изплаща от Националния осигурителен институт, а не от работодателя, както е сега. Това предвижда законопроект на партия "Воля", внесен в Народното събрание.

Според сегашната нормативна уредба първите три дни от болничния лист се плащат от работодателя, като обезщетението е 70% от заплатата. След това обезщетението се поема от фондовете на НОИ и покрива 80% от заплатата.

Вносителите пишат в мотивите, че най-често болничен се ползва за 3 дни и така потърпевши са главно работодателите. Те предлагат изменението да влезе в сила от 1 януари 2020 г., за да се предвидят пари в бюджета на НОИ за целта без да посочват каква сума според тях ще е необходима.

Наскоро стана известно, че за първите шест месеца на годината броят на болничните листове е по-голям, отколкото през цялата 2018 г. Премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите са готови да се преборят с явлението "фалшиви болнични" и дори заплаши с арести на лекари. Според работодателски съюзи около празнични дни броят на ползваните болнични се увеличава с 20-30%. Има различни идеи как да стане това, например с премахване на обезщетението за първите три дни или намаляване на размера му.

Депутатите от "Воля" пишат в мотивите, че работодателите са натоварени излишно и неоснователно, защото от една страна внасят осигуровки за болест за работниците, а от друга - поемат за своя сметка обезщетяването за разлика от самоосигуряващите се, например, чиито първи три дни болнични се покриват от НОИ.

Повече отпуски за майките и детски надбавки за всички

С други законопроекти същите депутати предлагат майките да получават по 1 ден платен отпуск годишно за всяко от децата си, ненавършили 18 г. Предлага се също и да отпадне подоходният праг, над който семействата не получават детски надбавки или ги получават частично. Според вносителите така е по-справедливо, а всички български деца ще имат равни права.

Източник: дневник

Снимка: канал 3

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up