Понеделник, Октомври 14, 2019

Депутатите приеха промени в Закона за за съсловната организация на магистър- фармацевтите на второ четене.

Законопроектът цели подобряване формирането на състава на висшия колективен орган на управление на конгреса на БФС, като се прецизира квотата на представителството съобразно увеличения брой членове.

В заложените промени се предлага още членовете на централните органи на управление, които имат право на глас и които са избрани от регионалната фармацевтична колегия за представители, да участват в работата на конгреса. Очаква се посочените измененията да осигурят предвидимост и гаранции за провеждане на редовни и извънредни заседания на висшия национален орган на управление на съсловната организация.

Според д-р Иван Ибришимов, депутат от БСП изборът на един делегат на 20 човека ще намали представителността на малките колегии. Той изрази съгласие, че броят на членовете на БФС се увеличава и вече е близо 6600, както и че съответно трудно се събира кворум при 660 делегата на конгрес, но нарастването ставало само в големите колегии от порядъка на София, Пловдив, Варна и не касаело малките, цитирано от zdraveNET.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова заяви, че ако на конгресите делегатите се излъчват по един на 15 души, това ще гарантира представителност и няма да затрудни работата им. Като пример тя даде останалите съсловни организации като в БЛС се избира един делегат на 75 души в колегиите, в БЗС - един на 25, а в БАПЗГ - един на 20.

Парламентът прие общото събрание на регионалната фармацевтична колегия се формира на делегатски принцип при норма на представителство един делегат на трима членове. По предложение на д-р Дариткова отпадна и предложението на МЗ решенията на органите на БФС на национално равнище са задължителни за регионалните колегии и за членовете на БФС.

„Опитали сме да намерим баланс на принципа, на който той е постигнат при останалите съсловни организации“, каза д-р Дариткова.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up