Петък, Август 23, 2019

„Родителите на деца с онкохематологични заболявания няма да се занимават повече с подаването на документи. Това ще се случва на ниво болница – НЗОК“. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес в отговор на питане от проф. Георги Михайлов, депутат от БСП. Въпросът на депутата беше: „Какви конкретни мерки се предприемат от НЗОК, за да може действително лечението на децата да бъде облекчено“.

Ананиев поясни, че са проведени няколко срещи между представители на Министерство на здравеопазването, НЗОК, организацията на родителите на деца с онкохематологични заболявания и болниците, в които те се лекуват. Решено е да се направят промени в две наредби, които да бъдат публикувани в „Държавен вестник" до края на август и да влязат в сила от началото на септември.

„Предвидено е вече да не се взема предвид въпросът за наличие или липса на набирателна или дарителска сметка при кандидатстване за лечение", допълни още министър Ананиев.

Той допълни, че някои лекарства отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка от производителите или отпадането им от Позитивния лекарствен списък. За деца се доставят и нерегистрирани у нас лекарства и по този механизъм ще се работи, защото целта е да не се допуска недостиг на медикаменти, увери Кирил Ананиев.

Проф. Михайлов предложи в МЗ да се създаде специална структура, която да се заеме с медикаментите, които липсват в България, но са необходими за лечението на децата.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up