Четвъртък, Ноември 21, 2019

 Министерството на здравеопазването дава нов срок, в който да има реално увеличение на заплатите на медицинските сестри, фелдшери, акушери, лаборанти. Очаква се през второто полугодие на 2019 да бъде достигнато нивото на заплащане, регламентирано с подписания в края на миналата година Колективен трудов договор от 950 лв.

Това се разбира от отговори до "Дневник" от здравното министерство във връзка с множество сигнали от медицински специалисти, за липсващите обещани допълнителни десетки милиони от март досега. Въпреки масовите протести из страната, в много болници увеличение на заплатите все още няма. Пред "Дневник" медицински сестри заявиха, че  към 14 август, получават все същите заплати - между 590 лв. до 620 лв. Такива сигнали има от специалисти по здравни грижи в Павел баня, Павликени, Ловеч, Казанлък, болница в Бургас, университетска болница в София, Видин, Велинград, болница "Св. Марина" във Варна, "Св. Георги" в Пловдив, Свищов, Мизия и др.

Действително на няколко места се появиха и информации за увеличение на заплащането със 100-200 лв. и допълнително материално стимулиране, но това далеч не е популярна практика .
Така медицинските сестри са организирали  нов национален протест за 11 септемврии, а след това отново ще влязат във всекидневни протести.
Здравните специалисти протестират от месец март, като срещите с правителството датират и от преди това. Премиерът Бойко Борисов и здравният министър неколкократно даваха различни срокове, в които да се осъществи увеличение на заплатите вследствие на няколкото транша допълнителни държавни пари.
Последно Ананиев претендираше, че увеличението ще е факт от 1 юли.
След личната намеса на премиера още през февруари правителството даде допълнително на общинските и областни болници 30 млн. лв.
Кирил Ананиев обяви, че МЗ започва анализ на проблемите със заплащането на здравните специалисти.
А целта е да се установят размерите на заплатите във всяко лечебно заведение и къде колко не достига, за да се гарантират предвидените в колективния трудов договор 950 лв. начална заплата. Към края на март, в разгара на протестите, Ананиев успокояваше специалистите по здравни грижи , че не са усетили отпускането на средствата, просото защото все още тече процедура по усвояването на допълнителните пари. Но най-вероятно от 1 април хората ще получат своето заслужено увеличение.
Анализите показаха сериозни диспропорции и всевъзможни практики на болничните ръководства при формирането на разходите.
С този мотив и с аргумента, че при това положение допълнителни средства още повече ще задълбочат проблемите и няма да има реално вдигане на заплащането, Кирил Ананиев обясни, че не може да се очаква държавата да отпусне и още пари.
Ананиев констатира, че няма как наливането на допълнителни средства да реши проблемите и да гарантира вдигането на заплатите.
В началото на април, обаче,  отново с разпореждане на премиера Бойко Борисов, Министерски съвет гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването. А в своите изявления Борисов и Ананиев пак обявиха, че това е за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Двамата пак обещаха началните заплати и за двете групи да станат 950 лв.

Дни по-късно пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването заяви, че от 1 юни тази година няма да има медицинска сестра в България, която да получава по-ниска заплата от 950 лв.

Впоследствие юни се превърна в юли.

Така здравното министерство скалъпи и методика за формиране на заплатите и разпределение на разходите в болниците. Методиката щеше да бъде гаранция, че парите ще стигнат до медицинските специалисти и ще осигури някакви общи правила за разходите. А министърът коментира, че така ще има "справедливи и прозрачни принципи и правила за формирането на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи",

въпреки че не беше изцяло запознат с въпросната методика, цифрите й и как би функионирала тя.

Това не попречи същата да бъде промотирана на министерското турне из българските болници. Ананиевата методика не успя да се докаже като ефективна. Дали от здравното министерство се чудят защо ?
Припомняме ви, че част от нея предлагаше закриването на множество отделения извън столицата, така че хората да не могат да получават навременна болнична помощ (никой не успя да вникне в друг смисъл от това предложение) 

Днес, шест месеца след първите протести,  заплатите на сестрите са почти същите, въпреки отпуснатите милиони.
Гледай ти  ! Министъра бил прав - наливането на допълнителни средства, няма да реши проблемите. Все пак е финансист.

Днес министерството продължава да обещава , вече без конкретен месец  "Очакването е, че всички тези действия ще допринесат за стабилизиране на финансовото състояние на държавните и общински болници и медицинските специалисти в тях ще могат да разчитат на по-добри възнаграждения през второто полугодие на 2019 г.", се казва в отговор на министерството до "Дневник".
Може би са объркали годината.
"Министерството на здравеопазването ще продължи да следи и да анализира равнището на достигнатите възнаграждения в държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ, като по-съществени промени се очакват след отчета за деветмесечието", се казва още в отговорите.

Държавата ( в това число са и онези граждани с преклонени главици под сабята ) изглежда не е смутена от факта, че създадената и грижливо поддържана бедняшка методика на парламентарен контрол, поставя (иначе хубавата) България на дъното на еволюционната пирамида по отношение на човешките права, държавното достойнство и надеждата за здравеопазване.  Така вървим упорито към безкръвен геноцид, който поне ще осигури на Европа място за изгаряне на все повече смет. Пък и гори имаме. Изсечени били по-полезни.

От ведомството не отговорят на въпросите имат ли данни в колко и кои болници е постигнато увеличение на заплатите за медицинските специалисти, с колко лева средно е увеличението, ако има такова, къде няма вдигане на заплатите и защо. Както и дали се планират нови действия, за да се стигне все пак до увеличение, там където все още няма такова.

ottoman genocide little known greek empire assyrian bulgarian
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up