Петък, Ноември 15, 2019
Национален протест и други проблеми

Нов национален протест на медиците и специалистите по здравни грижи е предвиден за 7 октомври. Причината са ниските възнаграждения в сектора и недостигът на кадри.
Темата коментираха доц. Спас Спасков и Д-р Стойчо Кацаров.
"Демонстрацията, предвидена за 7 октомври, всъщност не се организира с конкретна причина, а по повод Международния ден на протеста. Изобщо не е ясно дали медиците ще го подкрепят", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
По думите му цялата ситуация около исканията на синдиката била изключително странна, тъй като исканите размери на заплатите са били договорени още през 2018 г. и фигурират в колективния трудов договор.

"Не разбирам защо една година по-късно се поставят искания, които вече са записани в колективния трудов договор", подчерта Кацаров.
"КНСБ, като синдикат, участва в управлението на НЗОК. Срещу кого протестират, срещу себе си ли? ", отбеляза още той.
„Радикалната реформа е премахването на монопола, но това явно няма да стане. Министърът няма нито политическа, нито професионална подкрепа. Свидетели сме на парадокс. От една страна всички са недоволни, а когато се предлага радикална промяна, се оказва, че никой не я иска. Това е така, защото мнозина се адаптираха към монопола и конкуренцията ги плаши. Пазителите на статуквото се оказаха много, силни и гласовити.
В НРД е записано, че на 1-ви септември НЗОК и БЛС ще направят оценка на парите и ще вземат решение за разпределение на излишъците. Това не е направено, но и никой не говори и не се обсъжда.
Все повече лекарства изчезват от Българския пазар. Става дума не само за нови и скъпи лекарства, а за такива, които отдавна не са под патентна защита и са евтини. Пациентите са принудени да пътуват в чужбина за да се снабдяват. По тази тема също не се предприема нищо. В крайна сметка потърпевши от всичко това са болите”, каза още председателят на ЦЗПЗ.
„Заплатите в болниците не са въпрос, който се решава в Министерството на здравеопазването. Той се решава на място в зависимост от извършената дейност, месечния оборот и разходите в лечебното заведение. У нас има много болници, които са претоварени от разходи и с малкото работа, която извършват, не могат да натрупат средства, чрез които заплатите да бъдат повишени", посочи бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков. 
Toй допълни, че няма как да бъдат вдигнати месечните възнаграждения само на една част от персонала, защото ще се стигне до проблем в гилдията.
Цялата дискусия вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up