Понеделник, Май 25, 2020
Хронология на обещанията

Протестите на медицинските сестри стартираха още през месец януари тази година, когато ръководството на болница „Св. Мина“ в Пловдив получи 30 предизвестия за напускане, защото отказа да увеличи заплатите им от 540лв. на 700лв. Последваха ги колегите им в Козлодуй, както и на тези в Карлово, като последните се тревожеха, че болницата е обречена на фалит заради новите правила на Здравната каса, с които се намаляват плащанията нелимитните дейности в отделенията по „Хемодиализа“ и „Акушерство и гинекология“. През февруари недоволството от ниското възнаграждение на специалистите по здравни грижи продължиха и в други градове, в последствие се насрочи национален протест на 1 март. Точно в навечерието му обаче, с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 30 млн. лева. Според министър Ананиев те трябваше да бъдат разпределени така : „18 милиона лева за общинските и областните болници; 2 млн. лв. се предоставят на лечебните заведения, оказващи психиатрична помощ. Този ресурс е предвиден за 12-те центъра за психично здраве и за психиатричните отделения към болниците; 10 млн. лв. се предоставят за оказана спешна помощ без хоспитализация, като с този ресурс ще бъдат финансирани 41 лечебни заведения, от които 26 областни болници.“ Здравните заведения получиха средствата като субсидия по ред и условия предвидени в „ Наредба 3‘‘, за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Още тогава министърът подчерта, че част от тези средства ще бъдат разпределени за повишаване на заплатите, но как точно ще се случи това зависи от отделните ръководства, тъй като болниците са търговски дружества и сами управляват финансите си.

Протестът все пак се състоя с искане за 2 минимални заплати. Синдикатите се разграничиха, а Министерство на здравеопазването и неговият министър поискаха 20 дни отсрочка, за да осигури заплащане от 900лв., каквото всъщност е уговорено още от 2018г. в колективния трудов договор. И отново подчертаха : „ В лечебните заведения ще постъпи един ресурс, който може да се използва преобладаващо за повишаване на заплатите на медицинския персонал, в това число и на специалистите по здравни грижи“.
Да, да ама не. Следващия протест беше на 21 март, точно 20 дни след обещанието и продължи до април. Тогава с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати нови 50млн. Ето част от стенограмата от въпросното заседание:
„БОЙКО БОРИСОВ: Ананиев, кажи го по простичко, от 500 и колко лева минималната заплата колко става?
КИРИЛ АНАНИЕВ: С направеното предложение ще постигнем като цел заплатите, които са предвидени като начални заплати по колективния трудов договор от 950 лева за медицинските сестри. Не само за медицинските сестри, а за професионалистите по здравни грижи, тъй като там влизат и акушерки и други специалности, които са включени в тази група.
БОЙКО БОРИСОВ: И контролът, да не стане така, както имаше сигнали, в някои болниците докторите си ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. Така че за това го правя публично. Това, което поехме като ангажимент на фиш това да е минималната и особено за тези болници, които са в трудно достъпни или не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно пациенти, защото там, където болниците са натоварени, заплатите са доста по-високи. Това е за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други служители по здравни грижи.“
Два дни по-късно, в предаването „ Лице в лице“ по БТВ, министър Ананиев ясно обеща, след 1 юли няма да има сестри с по-ниска заплата от 950лв., но ще има такива с по-висока в зависимост от спецификата на работата, която извършват и пояснява, че и този път парите ще бъдат отпуснати не през Здравната каса, а като субсидия според условията на „Наредба 3“.
Да, да ама не.
В началото на юли отново започнаха протести на медицински сестри в много градове, които показваха фишовете си за заплата, същите като тези за миналите месеци. През август една от организаторите на протеста – Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „Токуда“, което още повече засили недоволството на колежките и. Беше обявен нов национален протест на 11 септември, заради който Премиерът се скара на министър Ананиев за 50те милиона. А той на свой ред ни обясни,( само че не това, което обясни през април, нито това, което обясни през февруари) от студиото на „Тази сутрин“: „Аз ще обясня, разбира се. Тези пари бяха отпуснати от правителството в размер на 36 милиона лева, които отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване, което финансира НЗОК. Тоест това финансиране става от Министерство на здравеопазването – тук са финансирането на спешната помощ, на белодробните болници, на психиатричните болници, на болниците, които се намират във високопланински и труднодостъпни райони. И тези пари са предназначени за лечебните заведения, които изпълняват тези функции. Отделно НЗОК отвори своя резерв и предостави 50 милиона лева за увеличаване цените на над 120 клинични пътеки. Всички тези пари постъпват в здравната система. Такова увеличение извънредно на този сектор не е имало досега. Казвам на сектора, а не по сметките на медицинския персонал, защото трябва да обясня каква е технологията за получаване на средствата и след това кой определя заплатите на тези хора.“ - Кой определя заплатите, вече уточнихме, но министърът го знаеше, когато обяви в национален ефир колко ще станат и от кога. Разпределението на първите 30 милиона трябваше да е друго, а и се оказва, че допълнително отпуснатите 50млн. все пак дадени през здравната каса, а не по пътя на „ Наредба 3“, което значително променя нещата. Междувременно сестрите от Карловската болница излязоха на протест с искане заплатата им да се увеличи на 950лв., а министър Ананиев обеща повече пари за здраве догодина. За едно е прав със сигурност – Той не определя заплатите, а правилата и механизмите, по които да се изчисляват. Желателно е обаче тези правила да са работещи, за да няма медицински персонал по улиците и такъв с над 50 хил. лева месечна заплата. И за да тежат повече обещанията, поне министерските.

Източници: БТВ, БНТ, NEWS.BG. Информационна система за правна информация на Министерски Съвет
Магдалена Василева


 

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Йорданова · преди 7 месеца
    Стоп на демагогията на Ананиев.Оставка за съзнателни действия ,които ощетяват цялата страна.Съд за желанието и призива за болно население,за търговия със здравето и живота на Българите.Затваряне очи за КТД и Директорине се контролират и са пожелателни ,а не задължителни?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up