Неделя, Декември 08, 2019
Ананиев: Премиерът Борисов знаеше за намалените пари

Това заяви пред БНР здравният министър Кирил Ананиев по повод информацията на БТВ, че Правителството е взело решение да намали първоначално определената сума от 50 милиона лева на 6 милиона лева.
Кирил Ананиев потвърди информацията, че средствата от 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени на 6 млн. лева.
Той посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.
В тях 50 млн. лева са от резерва на Здравната каса, които бяха отделени за цялостно увеличение на цените на клиничните пътеки. 30 милиона лева идват по Наредбата за труднодостъпните лечебни заведения и 6 милиона лева идват от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Разминаването в средствата от 50 млн. лева на 6 млн. лева министърът коментира така:
"Когато излезе първото постановление за 30 млн. лева протестите не спряха. Тогава правителството, което винаги е обръщало внимание на проблема със заплатите на медицинските сестри, реши, че трябва да направи втора крачка, за да може наистина да се успокоят. Когато обаче се взима такова решение, от днеска за утре, винаги се слага някаква възможност, която позволява бюджетът. Имайте предвид, че това става още в първото полугодие на един гласуван бюджет. Преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е 50 млн. лева, но записахме до 50 млн. лева".
Здравният министър посочи, че не е вярно, че премиерът не е знаел за това:
"Аз не съм го чул да казва, че не знае за такава редакция".
На 12 септември пред медиите Бойко Борисов казва: "Ние сме ги пратили тези пари. И аз искам двойно, кой не иска двойно. Ние влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50 милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86 милиона. Той да се оправдава".
Утре болниците ще предоставят информация за увеличението на работните заплати, но данните на министерството сочат, че към месец юли средната брутна работна заплата на медицинските специалисти е била между 1100 до 1500 лева.
С тези средства, ще има пари за всички държавни и общински болници, включително и за увеличаване на работните заплати. 


Кой е отговоренза взрива в Пирогов?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up