Неделя, Декември 08, 2019
Искането на сестрите не може да бъде изпълнено

Това каза днес в Народното събрание в отговор на депутатски въпрос здравният министър Кирил Ананиев. Средната работна заплата на медицинските сестри през месец септември е била между 700 и 900 лева.
Искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено:
„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“.

Министърът на здравеопазването поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ, и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.
Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.
На 12 април в предаването „Лице в лице” Кирил Ананиев каза:
„Няма да има медицински сестри с по-ниска заплата от 950 лв. след 1 юни, но ще има сестри, които ще бъдат с по-висока заплата.”
На заседанието на кабинета на 15 април премиерът Борисов казва:
"Във всяка една сфера - икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем и одобрим допълнителни разходи за бюджета на министерство на здравеопазването. Това са около 50 милиона лева, които ще отидат за повишаване на заплатите на медицинските сестри". И още: "Ананиев кажи го по-простичко! От петстотин и няколко лева сега минималната заплата колко ще стане?".
„950 лева за медицинските сестри и за професионалистите по здравни грижи, сред които са акушерките и други специалности", поясни Ананиев.
Премиерът Борисов добавя:
"Да не се случи така, че докторите да си ги разпределят и парите да не стигнат до сестрите! Срещни се с тях и им обясни новата методика и контрола върху тях".


Кой е отговоренза взрива в Пирогов?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up