Понеделник, Октомври 21, 2019
Искания, протест, обещание. Висша политика

200 млн. лв. повече за болнична помощ ще има в бюджета на НЗОК догодина. Това стана ясно след срещата на протестиращите КНСБ и БАПЗГ с вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев.
Министър Ананиев обясни, че 3/4 от тези 200 млн. лв. ще бъдат за заплатен труд на медицинските специалисти по клинични пътеки. Това било така, защото след като няма да има увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за увеличаване на разходите за персонал. Той не се ангажира с конкретни проценти, но обеща минимум 3/4 от тази сума ще отиде за разходи за персонал.
Въпреки, че синдикатът поиска 600 милиона лева, Президентът на КНСБ Пламен Димитров е изразил задоволство от постигнатото за бюджета на Касата, но предупреди, че заложеното увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищното и в детското здравеопазване няма да е достатъчно, за да може заплатите да достигнат нивата, записани в отрасловия колективен трудов договор.

Според него в този сектор „разговорите и битката с финансовия министър, и с премиера” трябва да продължат, тъй като в тази част на здравеопазването не се получават допълнителни плащания. Хората разчитат основно на тези заплатите си, които варират между 650 и 700 лв.
Преди няколко дни, в Декларацията, с която се разграничи от протестите, Българският лекарски съюз обяви, че се е договорил с министър Ананиев парите за болнична помощ през следващата година да бъдат увеличени с 15%. В бюджета на НЗОК за 2019 година за болнична помощ са предвидени точно 2 001 464 400 лева. Ако тази сума нарасне през 2020 година с 15%, както твърди БЛС, това прави точно 300 милиона лева.
Какво излиза? Министър Ананиев се е договорил с БЛС за увеличение на парите за болнична помощ с 300 милиона лева, а след протеста на КНСБ (които искаха 600 милиона лева повече) е обещал увеличението да е 200 милиона лева.
От друга страна, бюджетната прогноза, приета с Решение на Министерския съвет № 195 на 11 април 2019 година (преди 9 месеца), предвижда предвижда увеличение на бюджета на НЗОК за болнична помощ за 2020 година с 279 милиона лева.
При това положение няма нищо изненадващо, че всички са доволни. Министърът не е обещал нищо повече от това, което Министерският съвет вече е бил решил.
БЛС е доволен от това, че искането му, което съвпада с решението на Министерския съвет, е удовлетворено.
КНСБ, чието искане не съвпада, също са доволни.
Ето това е висша политика. Да поискаш нещо, което вече ти е дадено, да получиш обещание за същото и да се обявиш за победител. Шах и мат!


Къде са парите за заплатите на сестрите?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up