Неделя, Декември 08, 2019
Столичната педиатрия остана без анестезиолози. Създава се риск от срив в педиатричната помощ

Столичната университетска специализирана детска болница „проф. Иван Митев” спира приема на болни деца, нуждаещи се от интензивно лечение. Това се вижда от писмо на директора ѝ до РЗИ и РЗОК, публикувано на сайта Фрогнюз. Причината за прекратяване на приема е, че двама от тримата анестезиолози, работещи в болницата са подали молби за напускане, а третият бил в отпуска, но той „така или иначе не обслужвал пациентите в отделението за интензивно лечение”.
Прекратяването на дейността на интензивното отделение може да се отрази и на другите отделения, за чиято работа се изисква наличие на такова отделение. Това със сигурност ще влоши финансовото състояние на дружеството, което и без това не е цветущо.

Възможностите на други болници да поемат обслужването на болни деца са ограничени, защото поради ниското заплащане на труда на педиатрите, в малко от тях има разкрити детски отделения, а Националната здравна кара забранява разкриването на нови отделения.
За лаиците може да изглежда пресилено, че оставката на двама лекари може да има кой знае какви последици, но специалистите са наясно с крехкия баланс в нископлатената медицинска специалност. Нарушаването на този баланс може да доведе до драматични проблеми в медицинското обслужване на децата в столицата, а и не само. Да се надяваме, че в МЗ и НЗОК има достатъчно специалисти, които осъзнават риска и ще предприемат спешни мерки за подкрепа на специалистите по педиатрия в страната и премахване на поне част от безумните ограничения спъващи дейността на лекарите и лечебните заведения.


Кой е отговоренза взрива в Пирогов?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up