Петък, Ноември 22, 2019

Той вероятно е един от най-обиграните политици, които са били министри на здравеопазването. За кратко време успя да влезе под кожата moskov-1на Борисов. Успешно лавираше между ДСБ, реформаторския блок и Правителството. С цената на едно полуфашизоидно изказване по адрес на ромите си осигури подкрепата и на националистите в и извън Парламента.
Той не е сред добрите експерти заемали поста на здравен министър. Той е от онези, които не обичат да четат и не се интересуват от мнението на другите.


В МЗ е имало и други обиграни политици и слаби експерти, но никога не е имало здравен министър, който откровено мрази колегите си лекари.
През хаотичните му и често взаимноизключващи се предложения неизменно, като червена нишка, прозира омразата към колегите му.
Едва месец след поставянето му на поста, той заяви, че негов приоритет е „да излови болничните шашкъни“.
После лекарите станаха „търговците, които трябва да бъдат изгонени от храма“. Тези от тях, които не са съгласни с реформите му пък бяха заплашени, „че ще ги бие с пръчки“.
Лекарите бяха наречени бизнесмени, а касата „няма да финансира бизнес проектите им“.
В омразата към своите колеги, здравният министър не се ограничи с думи. Несъгласните с него директори на държавни болници и висши държавни чиновници бяха светкавично уволнявани.  За всеки уволнен се пускаше устно разпореждане да не се приемат на работа в никоя държавна структура, а на частните се подсказва, че могат да пострадат, ако го направят.
При частните болници той прилага друга тактика – от мълчаливи откази да се издаде разрешение за нови дейности или акредитации, до светкавични проверки от подопечния му Медицински одит. В някой случаи дори лично скалъпваше цели схеми, с участието на други административни структури. Една от тях, например Столичната спешна помощ, подава сигнал за нарушение, а същия ден болницата бива подлагана на тотална проверка от РЗИ и ИАМО и на другия ден санкционирана.
При преговорите за нов НРД, министъра изнудваше БЛС почти по мутренски: с обещания за повече пари от една страна и заплаха за превръщането му в камара от друга. Почти единодушния вот на лекарите срещу политиката му на Събора, Той посрещна с презрение - „като не искат да подпишат ще им направим служебен НРД“.
Идеята за въвеждане на пръстови отпечатъци, макар на пръв поглед да е унизителна за пациентите, е изцяло насочена срещу лекарите. По думите му, така ще „спре източването на касата от лекарите, които приемали и отчитали фиктивни пациенти с фиктивни диагнози“ и още, защото „болниците са пълни с пациенти, които не са болни“.
Той няма да бъде запомнен с реформата си.  
Той ще бъде запомнен с омразата към своите колеги.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up