Вторник, Декември 10, 2019

Преговорите за нов кабинет в този Парламент са в ход. Подкрепа за ново правителство вече заявиха от няколко партии. ГЕРБ първоначално moskov vaccineтвърдо заявяваше, че иска нови избори, но от вчера лидерите ѝ заговориха за 20% шанс за нов кабинет. Тези 20% до понеделник, като нищо могат да станат 100%. Ако се стигне до нов кабинет в този Парламент един от въпросите на договаряне между партиите неизбежно би бил за министъра на здравеопазването.
Какви са вариантите?


1. Сегашният министър Д-р Петър Москов може да остане. Той е харесван от Бойко Борисов и Валери Симеонов, вече има управленски опит, а и политиката на свиване на държавните разходи и концентрация на власт в администрацията, се харесва на политическите партии. Недостатък на Москов е, че постепенно се превърна в най-мразения здравен министър и това може да има значение за подкрепящите партии при бъдещи извънредни или редовни парламентарни избори. Освен това, обвиненията за ваксините могат да станата огромен и нерешим за самото управление проблем в близко бъдеще.
2. На мястото на Москов може да седне някой от заместниците му. Малко вероятно е, защото всеки от тях носи негативите на управлението и ако ще се търси само приемственост, то по-логично е да си остане Москов.
3. На мястото на Москов може да отиде друг от реформаторския блок – например депутата от ДБГ доц. Шишков. Тук ще се изчислява кой ще влезе в парламента на мястото на Шишков и кой ще излезе, когато Москов се върне, за да не се намали мнозинството. Това изглежда не е решаващо, защото формално подкрепата на новото Правителство, като нищо може да е по-голяма по брой депутати, от тази на сегашния кабинет при избирането му преди две години. Шишков или друг от РБ с подобна характеристика, може да демонстрира хем приемственост, хем промяна, поне за известно време.
4. Председателят на БЛС винаги стои като вариант за министър. Сегашният, д-р Грозев е близък до средите на ГЕРБ, така че, ако не се нарушават някакви коалиционни баланси или са договорени нови такива, Грозев е напълно възможна кандидатура. Подобна на него възможна кандидатура е и тази на бившия Председател на БЛС, д-р Райчинов.  
5. Разбира се, при условие, че ресорите се предоговорят между коалиционните партньори, в сметките влиза Председателя на здравната комисия и депутат от ГЕРБ д-р Дариткова. В първото Правителство на Борисов, Д. Атанасова от шеф на здравната комисия, стана министър, тя също би могла да се включи. ГЕРБ би могъл да посочи и д-р Комитов – Управителя на НЗОК, а на негово място да избере друг, но това е по-малко вероятно, освен ако не е в търсене на друг баланс.
6. Възможно е в процеса на преговори ресора да отиде в Патриотичния фронт, които като че ли този път са готови открито да участват във властта. потенциални кандидати за министър на здравеопазването от там са Д. Байрактаров, който макар да не е лекар е много активен по здравните теми и също така доц. Султанка Петрова, също член на здравната комисия.    
7. Потенциални кандидати в такива случаи са и директори на държавни болници, макар че по правило отказват и предпочитат да си управляват лечебното заведение.
8. Кандидати винаги е имало и винаги ще има. Никой не знае, дали Борисов няма да срещне някой на моста или на бензиностанцията.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up