Четвъртък, Септември 19, 2019

limitПреди няколко години Парламентът криминализира нападенията над медиците. Наказанието беше приравнено с наказанието за нападение над съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност, на учител (възпитател) при или по повод изпълнение на службата или функцията му.
На кръгла маса в понеделник казаха, че особен ефект от поправката в Наказателния кодекс няма. За това Лекарския съюз, под патронажа на омбудсмана, започва кампания „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“!

По същото това време една жена, в открито писмо, разказа как съпругът и се задушава в ръцете и не може да получи медицинска помощ. Линейката закъсняла с часове. Никоя болница не искала да приеме и лекува умиращия човек. Казвали му да иде в друга болница.
Трябва ли сега, реципрочно на горното и това поведение да се криминализира? Може да се криминализира всичко. Тогава, обаче няма да има медицина. Ще има само съдебна медицина.
Защо, ако отидеш в магазина за обувки, дрехи или в хотела или в ресторанта или другаде, никога няма да чуеш – Не си за нас иди на друго място?
Защо доставчикът на дадена стока или услуга всячески се стреми да те обслужи, а доставчика на медицинска помощ не иска и те препраща при друг?
Защото за разлика от другите, доставчикът на медицинска помощ – болницата, се финансира като бюджетно предприятие. От 2015 година НЗОК разпределя бюджети на болниците. Е, това е една от последиците на лимитите. Когато приходът ти е фиксиран, лечението на всеки допълнителен пациент носи финансова загуба, която освен на дружеството се отразява и на заплатите на работещите в него.
Не подценявам моралната страна на тези въпроси, но основната причина не е нито етична, нито криминална. Основната причина за тези типове поведение е икономическа. Ако на болницата се заплащаше за всяка дейност, а не чрез фиксиран бюджет, те не само нямаше да връщат или препращат пациенти, а щяха да се борят за тях. В близкото минало, преди да наложат лимитите, имаше дори обвинения, че болниците плащат на спешна помощ да им докарват пациенти. Сега не искат да ги вземат дори да са пред вратата им.
Ако нямаше лимити, сигурно нямаше да има и насилие или поне не в такива размери.
Министърът е назначил проверка на Спешна помощ и на болниците. Такава проверка може да констатира очевидното, но не може да стигне нито до истинските причините, нито до виновните. Защото те не са там.
Виновните са по високите етажи на властта, а причините са вземането на решения и налагане на правила без да се мисли за последиците. Като това за лимитите, като тези за стандартите, като това за Националната здравна карта и редица други.
Понеже истинските причини няма да се признаят и отговорност няма да се потърси, нищо няма и да се промени. Д-р Ст. Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up