Петък, Ноември 15, 2019

semirДнес в Бургас ще се проведе обсъждане на спорното предложение за Националната здравна карта за Бургаска област, съобщи БНР. Според представители на Сдружението на бургаските болници, предложението ще доведе до фалити на лечебни заведения.
Според Семир Абумелих от Сдружението на бургаските болници и собственик на университетската болница „Дева Мария”, Здравната карта е дискриминационна.
"Средно за страната са определени по 5 легла на 1000 души население. В Бургас е...3,5/1000. Питам, на какво основание ще подпишеш документ и ще кажеш на бургазлии, че за тях са три легла и половина, а за софиянци пет и половина, примерно. Ние сме по-малко граждани от софиянци ли?"
Хиляди българи от страната посещават областта през лятото. Те обаче не са предвидени в разчетите на леглата в здравните заведения.
"Целият този труд през тези миналите пет години за привличане на лекари от страната към Бургас отива на вятъра".
Абумелих смята, че новата Областна здравна карта ще доведе до фалити на болници. Според него, промените са правени от чиновници, но сега трябва да се вземе разумно управленско решение.

Действително един от най-острите въпроси, на които концепцията за Национална здравна карта няма отговор е сезонната миграция на населението. Милиони хора от страната и чужбина работят или почиват по черноморието. За няколко месеца населението нараства близо 10 пъти. Броят на лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, обаче е разчетен на базата на постоянно живеещите там. Нещо повече здравната карта забранява разкриването на нови лечебни заведения, структури и легла за срок от три години. В крайна сметка това води до суспендиране на правата ни като здравноосигурени лица. Пациентите, макар да са здравноосигурени, са принудени да заплащат за всичко, свързано със здравното обслужване. Вината за това обаче не е на лекарите, а на правилата, заложени с Националната здравна карта.
Ако правилата се пишеха, за да са в услуга на гражданите, те не само не трябва да забраняват разкриването на лечебни заведения, отделения и легла, но щяха разрешават и даже да стимулират сезонни промени в структурите на лечебното здравеопазване, в това число и на спешната медицинска помощ, така че медиците да могат да отговорят на нарасналото търсене, а болните да получат достъп до медицинска помощ, така както е записано в Конституцията на страната.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up