Понеделник, Декември 16, 2019

Penkov2Замесник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, коментираха в предаването „Лице в лице“ по bTV приетата от кабинета Националната здравна карта.
„Това е един инструмент за реализиране на определен тип здравни политики. Като има две нива на неговото изготвяне – едното ниво е областно. Там се прави една подробна снимка какво имаме в момента, колко общопрактикуващи лекари, колко специалисти, какви болници, отделения, с какво разполагаме. На областно ниво колегите казват – имате една част, която е пожелателна. Тя не е задължителна. Казват – ние пък, виждаме, че нашето развитие би било добре да тръгне в тази посока. И това е нещо, което никой повече няма право да пипа. На национално ниво, идвайки тези 28 областни карти, се оценяват потребностите. Но понеже имаме големи райони за планиране, имаме естествени центрове за здраве – това са София, Варна, Пловдив, Плевен, Русе, които обслужват хората от няколко области едновременно. И те не могат да бъдат предвидени на областно ниво. Това е работа на националната комисия да успее да организира така ресурса, който има, че да може да покрие нуждите на всички хора в страната. Или по този начин се казва – вижте, хора, вижте, уважаеми колеги от НЗОК, ето с тази здравна карта ние сме резервирали, запазили неприкосновено за целите на касата да може тя през този леглови фонд да гарантира лечението на българите, за които плаща така или иначе. Това е“, обобщи д-р Пенков.

Той призна, че е имало грешки. Например при написването на таблиците са изпуснали урологиите в Стара Загора и Пазарджик, но това е било коригирано.

„Ако имате предвид отсъствието на урологичните легла в Стара Загора и Пазарджик – да, поправено е. Аз не бих го казал и грешка, то е най-вероятно технически пропуск. Но не можем да се съгласим с другите, ако ги наречем грешка – 6 000 легла, 600 легла корекция от вчера следобед. Забележете, комисия, която по сила на Закона за лечебните заведения трябва да изработи здравната карта, има две заседания – едното е да се качи картата за обсъждане преди около месец и другото е днешното заседание, за да се приеме. Значимите центрове в системата на здравеопазването, които формират гръбнака на здравеопазването, на университетските центрове, точно там са най-големите намаления на броя легла. И аз ще ви ги цитирам с точни цифри: 1 650 в София легла надолу, 1 200 легла надолу в Пловдив, 450 легла надолу в Стара Загора, 350 легла надолу в Плевен. Това какво е? По какъв начин оттук насетне лечебните заведения, особено университетски центрове в гореизброените пет града, ще могат да сключат договор и по какъв начин могат да оказват качествена ефективна помощ на своите пациенти?, коментира д-р Венцислав Грозев.
„Табличката, която ни е изпратена вчера с броя легла и с корекцията, която е равна на 608 легла от 6 000 съкратени, няма никъде такава корекция, която да доведе до яснота какви са тези легла – терапевтични, хирургични. Ще ви кажа за област Варна, университетски център. 176 легла намалени хирургия, терапевтични 178, педиатрични легла 42. Във Варна има корекция от пет легла. От 450 и няколко легла съкратени, пет легла са върнати. Кои пет легла да разпределя в 188-те терапевтични или 176 хирургични?“, попита той.
Заместник-здравният министър заяви, че шефовете на болници ще подпишат анекси, в които ще се определи капацитетът на болницата и на даденото отделение.
„Правим го, за да не лежат пет човека един връз друг на едно легло. Защото някой път получаваме такива отчети. Има отделение от 10 човека, 10 легла вътре и в същия момент 22 пациенти. Нали, някак си е неудобно да ги трупаме един върху друг. И ако това се случи, тогава отиваме на проверка да видим какво става. Може да е необходимо, може да има остра нужда от болнични легла, които са заети в съседните отделения легла, но да го видим“, допълни той.
Д-р Грозев каза в заключение, че не може да разбере философията на здравната карта и това, което министерството прави с тази здравна карта. Той припомни, че НЗОК не плаща за легло, а за преминал пациент. Председателят на съсловната организация заяви, че отново не се е чул гласът на разума и становището на БЛС, че с тази карта не трябва да се бърза, тъй като само преди десетина дни Министерството на здравеопазването е излязло със становище, че към края на месец юни ще бъде публикуван новият модел за системата за здравеопазване, включително и за финансирането, а преди това се публикува здравна карта, която е част от модела.
Зам.-здравният министър отбеляза, че д-р Грозев е обидил три съсловни организации и още четири-пет институции като е казал, че не се чува гласът на разума.
„Нека да не мислим, че разумът е само в едната част от обществото“, подчерта той.
Д-р Пенков посочи, че са спазвали законови изисквания здравната карта, заедно с още няколко наредби, да съпровожда стартирането на новия рамков договор.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up