Четвъртък, Декември 12, 2019

boltadjНационалното сдружение на частните болници (НСЧБ) ще обжалва пред Върхвония административен съд Националната здравна карта веднага, след като бъде обнародвана в "Държавен вестник", съобщи пред вестник Капитал председателят на сдружението д-р Николай Болтаджиев. Тя беше приета в сряда от Министерския съвет и предвижда съкращаване на сегашния брой легла в болниците с 5400.

Д-р Болтаджиев припомни, че предишната карта е отменена по процедурни причини и не се е стигнало до разглеждането й по същество. "Бихме искали да докажем, че здравните карти нарушават правото на здравеопазване на българските граждани по Конституция, не са съобразени с европейските регламенти за свободно движение на хора и ще доведе до тежки проблеми за гражданите.

В случая може пак да не се стигне до разглеждане на вредността от картата, защото има съществени процедурни нарушения и тя ще бъде отменена заради тях”.

Според него първата причина новата карта да отпадне е това, че липсва анализ на въздействието й върху стопанската дейност, правата на пациентите, липсва финансова и икономическа обосновка.

"Изискваниета за брой легла по нива на компетентност е порочен финансов механизъм за допълнително ограничаване на пациентите. Касата плаща на преминал пациент, а с картата се ограничават леглата, за които плаща и съответно броят на приеминали пациенти", казва Болтаджиев.

По жалба именно на сдружението Върховният административен съд отмени здравната карта на Петър Москов и се наложи сегашният екип на здравното ведомство да изработи нова.

Източник; в-к Капитал

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up