Четвъртък, Декември 12, 2019

Pavlova03.06Заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова и д-р Калин Поповски, депутат от Обединени патриоти, коментираха в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ проблемите за пациентите и лекарите, които ще породи приетата Национална здравна карта.
"Българският лекарски съюз определено счита, че трябва да има национална здравна карта, но този вариант на здравната карта, който беше приет, всъщност ще внесе по-скоро напрежение и недоволство, както сред пациентите, така и сред лекарите", каза д-р Павлова.

"Тази здравната карта би следвало да бъде "снимка" на потребностите от специалисти в извънболничната помощ и брой легла в болнична помощ, които да осигурят дейността на здравната каса, отчитайки демографските показатели, заболяемостта, инфраструктурата на населените места, защо не и социалния статус на хората, които живеят там, миграцията на хората, движението в различните градове", категорична бе тя.
Д-р Павлова обясни, че методиката на здравната карта не е обсъждана в Националната комисия, на която тя е член. Заседанията са били две.
"В първото бяха представени и гласувано да бъде качено за публично обсъждане вариантите, изработени и пратени от областните комисии и въз основа на тях изработен проекта за национална здравна карта, без да се гледа по същество, и второ заседание, на което дали се подкрепя или не здравната карта", каза тя.
Д-р Павлова е на мнение, че ще се породи напрежение от намаляване на броя на леглата в болничните заведения и ограничаването на достъпа на пациенти.
"Забележете, намаляват се леглата от най-високо ниво на компетентност, т.е. където се извършва високотехнологичната медицина, най-сложните дейности", обясни тя.
"Такава карта досега не е имало и че от такъв документ отдавна се нуждае българското здравеопазване и поради това, че ние 18 години работим без такъв документ по новата система на здравно осигуряване и на осигуряване, финансирано от НЗОК от 2000 г. досега, ние стигнахме до една парадоксална ситуация, в която имаме 365 болници при 7 млн. население", каза д-р Калин Поповски.
За сравнение той посочи Холандия, където на 10 млн. население има 100 болници.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up