Сряда, Декември 11, 2019

Daritkova BNTПредседателят на комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова заяви в "Още от деня" по БНТ, че на брифинг в Народното събрание са изяснили позицията по диалога с майките на деца с увреждания. Според нея на срещите с тях са възприели много от идеите им.
„Наистина не разбрах ескалацията на напрежението, по пътя на диалога е добре да търсим решенията”, коментира тя.
Националната здравна карта вече е публикувана в "Държавен вестник". Тя е в изпълнение на Закона за лечебните заведения. Извървя се цялата процедура, която е законово регламентирана. Това коментира още председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

„Смисълът на Националната здравна карта е да се посочат потребностите от лекари, медицински сестри, болнични структури и легла. За съжаление имаме модел на здравеопазване, който се е развил неефективно по съотношение болнична и извънболнична помощ. При нас болните се лекуват основно в болници, което е неефективно. Сега ще е ясно - където има достатъчно легла, няма да се откриват нови лечебни заведения”, обясни председателят на здравната комисия.
По думите ѝ "разговорът отново се концентрира върху прословутите болнични легла". Тя обърна внимание и на използваемостта на наличния леглови фонд - за миналата година тя е била около 64%, а в картата е заложено тя да е 75%.
„Тоест по миналогодишни данни 1/3 от наличните легла не са били използвани. Нормално е да има по-интензивен оборот на пациентите в лечебните заведения за болничната помощ”, заключи д-р Дариткова.
„Ако вървим с тези темпове, 46% от 7-милионното население на България ще пролежи в болница”, изчисли Дариткова.
През 2017 г. е премината психологическата граница от 2 млн. броя хоспитализации, като достигат 2 450 000.
„Надявам се, че процедурата за Националната здравна карта е изпълнена коректно, за да не бъде атакувана в съда. Работа на съсловната организация е да говори за квалификацията на лекарите”, посочи председателят на парламентарната здравна комисия.
„Ако търсим баланс, здравноосигурителният модел ще отговори на всички предизвикателства. Системата трябва да отговори финансово ефективно на очакванията. Усилията трябва да бъдат в посока профилактика”, каза още тя.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up