Сряда, Декември 11, 2019

Системата на здравеопазване има много проблеми и различни решения, но в основата на всичко е монополът на НЗОК каза Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров в предаването “Плюс – Минус“ на телевизия Европа. Гостът даде пример с лимитите на болниците, които бяха въведени през 2015 година. Тогава НЗОК започна да разпределя предварително парите между болниците. по този начин от заплащане за извършена дейност на практика се премина към издръжка на структури. Когато, обаче в този случай се появи нова структура или дадена болници разкрие нови легла, бюджетарите на касата изпадат в ужас. За а се справят с това, вместо да премахнат лимитите, те забраняват разкриването на нови болници и измислят здравна карта, с която да намалят леглата на болниците.
katsarov За здравната карта д-р Кацаров каза, че е сгрешена не като изпълнение, а като концепция и за това е най-добре да бъде отменена.
Основните аргументи за приемане на Национална здравна карта в сегашния и вид са два:
1. Да се направи „снимка” на лечебните заведения в страната. Това не е действително основание, защото информацията за вида и разположението на лечебните заведения е налична в регистрите на МЗ и РЗИ и не е нужно да се създават Областни и Национална комисия за може тази информация да бъде събрана.

2. Да се планират дейностите по региони, за да се съобразят с потребностите на населението. В самият закон, обаче се предвиждат правила за намаляване на броя на болниците и разкритите легла, но не и правила и механизми за разкриване на такива, където евентуално би било необходимо. Ако в Смолянска област няма достатъчно лични лекари, а във Видинска достатъчно болници, то здравната карта няма инструмент, как да се промени това.
Ето защо на практика Националната здравна карта се е превърнала единствено в инструмент за въвеждане на още един лимит върху дейността на болниците. Лимитира се броят на леглата, което в действителност е лимит на броя пациенти, за чието лечение ще плати НЗОК.
Цялото интервю можете да проследите във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up