Вторник, Септември 17, 2019

fund children logoМинистерството на здравеопазването е публикувало проект за изменение в Правилника за работа на Център Фонд за лечение на деца. Предлагат се две изменения – едното е фондът да може да заплаща на чуждестранни специалисти, които да извършват лечение на децата, включително трансплантации в България, а не те да пътуват в чужбина и второто обществените поръчки за медицински изделия и апарати да се правят съвместно от МЗ и Фонда.
В началото на годината министър Ананиев намекна, че фондът и комисията за лечение в чужбина в МЗ може да бъдат закрити, а дейността им да бъде прехвърлена в НЗОК. Подобна теза изказа при изслушването си в Парламента и новият Директор на НЗОК д-р Дечев. Издръжката на фонда струва на данъкоплатците близо половин милион лева, годишно. Преди няколко седмици, министър Ананиев смени директора на Фонда и мнозина свързаха тази смяна с очакваното прехвърляне на функциите му към НЗОК.
Приетите изменения в Правилника на Фонда обаче, показват, че намерението да се съкрати администрацията и да се повиши ефективността ѝ няма да бъдат изпълнени.

Фондът няма да се мести в НЗОК. Вместо това, министерството на здравеопазването поема изцяло контрола над структурата, не само кадрово, чрез новия директор, но вече самото то, ще извършва обществените поръчки за медицински изделия и апарати. Сумата, която се разпределя не е никак малка – близо 5 милиона лева годишно. Приблизително още толкова се плащат за лечение в чужбина. Това са сериозни пари и явно не е без значение кой ще ги разпределя – МЗ или НЗОК. Вероятно това е било решаващо при решаването на съдбата на структурата.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up