Сряда, Ноември 13, 2019

jordanovВ България от здравеопазването не са доволни не само пациентите, а и самите медици, които упражняват медицинската професия. Това заяви в интервю за предаването ни "Неделя 150" заместник-председателят на здравната комисия доцент Георги Йорданов от БСП, които следващата седмица се очаква да внесат мотивите си за вот на недоверие по темата за здравеопазването.
БСП вижда безидейност в сферата на здравеопазване в политиката на управляващата коалиция, подчерта още доц. Йорданов:
"Ние имаме друга визия и представяне пред хората, които постоянно се обновяват. Например, ние искаме тази здравноосигурителна вноска от 8% да не се увеличава, тъй като ние считаме, че парите са достатъчно и че те просто трябва да бъдат използвани по-ефективно, както и да бъдат по-добре контролирани".
"Ние очаквахме да видим предложения за здравна реформа", посочи в коментар на представените от здравния министър Кирил Ананиев модели за бъдещето развитие на здравеопазването.

"Естествено, че моделът на финансиране и важен, но важен е и моделът на структурирането на медицинската помощ, както и моделът на достъпността на медицинската помощ до гражданите на Република България и то независимо от тяхното географско местоживеене. В крайна сметка е важно и качеството на медицинската помощ. А ние бяхме свидетели на представянето на два модела, които министър Ананиев нарече "намерения", както и каза, че е фен на втория, с който се води до вкарване на частен застраховател като втори стълб на системата, задължително и доброволно осигуряване и "код пеймънт", т.е. доплащане", добави доцент Йорданов, според когото чрез предложенията си министър Кирил Ананиев се опитва да "покрие една дупка, която той изчислява, в бюджета на НЗОК от около един милиард лева". 
В ефира на "Хоризонт" доц. Йорданов разкритикува различни аспекти от здравните модели, като се фокусира основно върху втория вариант, предвиждащ въвеждане на задължителна здравна застраховка, зависеща от пола, възрастта и региона, в който живее пациентът. При него той и Здравната каса ще си делят разходите за лечение в болница, когато то е под така наречената "гранична линия", като ако тя е 700 лева, то болният ще плати 15%, а НЗОК - 85 на сто, докато всичко над граничната линия ще се плаща от Касата и от застрахователя. Според изчисления, тези "15 процента представляват малко над 100 лева по изчисления при цена до 700 лева", обясни доц. Йорданов.
"Въпросът е каква част от българските граждани, особен социално слабите и пенсионерите, могат да си позволят да отделят през месеца 100 лева за своето лечение? (...). Тук идва една система и казва "ако вие лежите в болница, а това се налага - ще платите 100 лева", но въпросът е, че ако има последващо влизане в болница в рамките на същия месец - отново 100 лева, т.е. колкото пъти се влезе в болницата, толкова пъти се плаща (...). А тази категория хора, за които ние говорим, се лекува в общинските болници, които обаче в края на месеца няма да могат да фактурират  пари от прихода от лечението на  граждани към Здравната каса и те ще трябва да затворят вратите си", обясни заместник-председателят на здравната комисия.
В нито един от предложените от здравния министър модели не се споменава "реалното определяне на стойността на медицинските дейности, независимо в болнична или извънболнична помощ", изтъкна още доц. Георги Йорданов, който коментира и Национална здравна информационна система, и клиничните пътеки, определяйки ги като "един инструмент, който не би трябвало да касае финансирането в здравеопазването, тъй като то се определя основно от реалната цена на медицинските дейности". 
От доста време сме свидетели на проблема в сферата на снабдяването със скъпи лекарства и в частност на онкозаболяванията, добави по темата доц. Георги Йорданов от БСП:
"Безспорно ние сме изправени пред факта, че  български граждани не могат да осигурят медикаменти за своето лечение и са принудени, и то за онкозаболявания, да ги купуват у съседни страни, като например в Турция. И в същото време виждаме, че се отделят  количества, които са платени веднъж от Здравната каса и намират начина и методиката да пристигнат на други цени в Западна Европа". 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up