Петък, Ноември 15, 2019

BBНа днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. След като по-рано днес се срещна с близките на починалия Адриан Петков, премиерът възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

„Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци“, отбеляза Борисов и добави, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени, съобщиха от правителствената преслужба, цитирани от novini.bg.
Припомняме, че на днешното правителствено заседание беше одобрен и проекта на Закон за хората с увреждания. По време на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов изразиха резерви към текстовете на чл. 40 от проекта. Бойко Борисов обаче заяви категоричната си подкрепа за Закона за хората с увреждания.
„Ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет“, допълни премиерът Бойко Борисов.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    помнещ · преди 1 години
    Бойко Борисов, 14.08.2009:
    "Къса ми се сърцето на мен, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце. “Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме. Дадени 10 000 лева, трябват още 10 000. И държавата седи и му гледа сеира", възмути се Борисов. Пред бТВ премиерът дообясни, че покриването на всички трансплантации ще струва "някъде към 95-96 милиона минимум".
    Държавата ще използва ресурса от пет милиона лева от създадения от правителството център „Фонд за трансплантации": „Защото не е честно да кажем на болните хора: „20 години държавата се организира, а и ние сега се организираме, през това време вие можете да умрете". Затова ние сме гарантирали за всеки, за който излезе орган в чужбина, веднага ще го платим от бюджета", посочи още Борисов.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up