Четвъртък, Ноември 21, 2019

dechoУправителят на НЗОК отговори на обвиненията, отправени към него от Председателя на пациенткси организации „Заедно с теб”. В петък Пенка Георгиева обвини Дечев, че се крие, когато стане напечено, а на деца се отказва лечение в Германия и Румъния. Според нея основната причина за отказа са дълговете на НЗОК, а премахването на Обществения съвет е в ущърб на болните деца.
Според него проблемът на Георгиева е, че тя желае да съществува обществен съвет, защото иначе се обезсмисля нейната функция. За всички потребители на Фонда няма никакъв риск понеже по никакъв начин не се нарушава достъпа на децата до нужда от лечение, ако то се налага.
Д-р Дечо Дечев: Ако твърдението на г-жа Пенка е вярно, то би трябвало българската каса да дължи на румънската каса някакви средства. В момента нашата каса дължи 28 000 лева, а румънската каса дължи на българската каса с пъти повече. Обясненията са чисто медицински. Те не касаят процедурата по изпращане на детето в чужбина.

Точно обратното.
Касата може да изпраща деца в чужбина за лечение единствено с формуляр S2, обясни д-р Дечев. По негови думи огромната част от плащанията за лечение на децата се изплащат от Касата, а не от Фонда. Касата ще може да плаща за билети, за престой и за хотели, както и хонорари на чужди професори.
Касата не може да плаща лекарства в негативния списък, но има решение на този въпрос.
Д-р Дечо Дечев: Няма да има нито една дейност, която е заплащана от Фонда до момента, и Касата да не може да я плаща. Не се подвеждайте по това, което ви казва г-жа Пенка. Г-жа Пенка явно има интерес от някои дейности, до които са имали достъп членове на този обществен съвет в областта на логистиката на тези деца, в областта на преводачески дейности и в областта на насочване към определени лечебни заведения. Успокойте г-жа Пенка, защото аз не съм чул никой друг притеснен.
Управлението на касата е поставено изцяло под контрола на държавата, смята д-р Дечев.
Проблемът в здравната система е в самото съсловие, а не извън него. Погрешно е да реформираме пациентите, преди да сме реформирали съсловието. Не съм сигурен, че съсловието иска реформа.
На върха на пирамидата на сектор здравеопазване стои министерството на здравеопазването. То определя политиките, които ние изпълняваме. Проблемът за редките болести не е проблем на НЗОК. Той трябва да бъде решен с Национална програмата. Лечението на тези болести не трябва да се плаща от НЗОК, защото не може да се планира коректно. Необходима пренатална диагностика, което също не е работа на НЗОК. Още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up