Четвъртък, Септември 19, 2019

AnanievMSИма открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по реда на Наредбата за медицинската експертиза. В момента анализираме порочните практики, които са установени и на 4 февруари, когато ще представим анализа си за действието на наредбата, ще оповестим и набелязаните мерки за преустановяване на злоупотребите“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет след среща между министър-председателя Бойко Борисов и трима ресорни министри. Освен Кирил Ананиев, в нея участваха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, зам.-главният прокурор Иван Гешев и представители на Гражданската инициатива „Системата ни убива“.

На срещата бe обсъдена информация за извършените от МВР и прокуратурата следствени действия във връзка с нерегламентираното издаване на решения за трайно намалена работоспособност. Министър Ананиев запозна участниците с хода на изпълнението на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система и обществените поръчки, свързани с нея. Кирил Ананиев бе категоричен, че с въвеждането на системата ще заработят редица контролни механизми, които ще бъдат бариера пред порочните практики.

Именно това, стартирането на електронната здравна система чрез въвеждане на електронна здравна карта, електронна рецепта и електронно направление, е едно от основните искания на майките от Гражданската инициатива „Системата ни убива“.

Наблегнахме на много проблеми, които стоят пред майките на деца с увреждания, и уточнихме срока, в който трябва да обсъдим анализа на действието на Наредбата за медицинската експертиза и мерките, които трябва да предприемем, включително и ако се налага изменение на Наредбата за медицинската експертиза, а оттам нататък, ако е необходимо, заедно ще търсим и генерални промени по отношение системата на медицинската експертиза“, посочи Ананиев.

В рамките на срещата министър Бисер Петков докладва за текущата дейност по надграждането на информационната система на Агенцията за хората с увреждания, която е в тестова среда от 7 януари. От 7 февруари се очаква системата да заработи в пълната си функционалност и лицата с увреждания ще имат достъп до данните, които се съдържат за тях в регистрите на отделните институции – на НОИ, АСП, НЗОК, НЕЛК и други. 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up