Четвъртък, Септември 19, 2019

Kiril Ananiev MS „Нищо страшно няма да се случи на 9 февруари – датата, от която според Директивата на ЕС от 2011 г. и делегирания Регламент от 2016 г. трябва да функционира системата за верификация на територията на Европейския съюз.

В България въвеждането ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца. През това време аптеките, които не са въвели системата, няма да бъдат санкционирани.

И магистър-фармацевтите, и пациентите трябва да знаят, че няма да има затворени аптеки“. Това заяви на пресконференция в МЗ министър Кирил Ананиев.

Той бе категоричен, че българските граждани трябва да са спокойни, че ще могат да намерят в аптечната мрежа необходимите им лекарствени продукти.

Пресконференцията бе инициирана от здравното министерство сред като магистър-фармацевти многократно

заявиха готовност за протестни действия по повод предстоящото въвеждане на системата за верификация на лекарства без да има разписани ясни правила от страна на МЗ, т.е. без да има издадена и обнародвана наредба, регулираща този процес.

Обявено бе, че на 20 февруари аптеки могат да преустановят работа в знак на протест по тази причина.      

Министърът бе категоричен, че това няма да се случи и  посочи, че към момента в страната работят 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с НЗОК, което означава, че разполагат с компютри и специализиран софтуер.

Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата.

При тях не се изисква никакъв друг допълнителен ресурс. За да работят останалите 1200 аптеки, най-малкото за да следят складовите си наличности, те също боравят с интернет и компютри, т.е. също трябва да си закупят единствено четец.

„Вярвам, че са единични случаите, при които аптека функционира без интернет и компютър. Ако има такива, при тях цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., еднократно.

Мисля че това в никакъв случай не е непосилна цена, а още повече, за този регламент магистър-фармацевтите са уведомени още от 2016 г.“, посочи министърът.

Кирил Ананиев бе категоричен, че България трябва да спазва европейското законодателство и по никакъв начин не бива да бъде допускано българските граждани да бъдат лекувани с лекарства, несертифицирани в Европейския съюз.

 ,,За нашите аптеки са договорени най-добрите условия. Те няма да плащат нито такса за включване в системата, нито такса за поддръжка“, посочи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Той обясни, че до окончателното въвеждане на системата в аптечната мрежа в обръщение ще бъдат както лекарства с код за верификация, така и такива които са без този код. Предстои Изпълнителната агенция по лекарствата ИАЛ да разпространи инструкция до магистър-фармацевтите как да се реагира на сигналите, постъпили през системата.

Проф. Гетов припомни още ,че през 2017 и 2018 г. са били проведени онлайн дистанционни обучения за тях, което означава, че има достатъчна подготовка за въвеждането на верификацията.  

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up