Неделя, Май 19, 2019

suomi 1Финландският премиер Юха Сипиля обяви оставката на дясноцентристкото си правителство днес, след като не успя да прокара здравна реформа в страната, предадоха световните агенции. Президентът Саули Нинистьо е приел оставката на министър-председателя Юха Сипила, но е поискал от правителството да продължи да действа, докато не бъде назначен нов кабинет. От 2015 г. премиерът бе начело на коалиция, съставена от неговата Центристка партия, консервативната Национална коалиция и отцепниците от крайната десница в лицето на движението Синя реформа.

 Сривът на правителството идва само месец преди парламентарните избори, след като Сипила не успя да прокара реформите. Промените бяха от решаващо значение за плана на трипартийната управляваща коалиция за балансиране на публичните финанси, отбелязва Ройтерс.

Финансовите ограничения са в противовес с разходите за здравеопазване, наложени от бързо застаряващото население на Финландия. Намаляването на тези разходи обаче, е основна политическа пречка в скандинавската страна, която е осигурила широка и скъпа здравна система, допълва агенцията.

Сипила подаде оставка, „защото реформата в здравеопазването не може да бъде осъществена по време на този мандат на правителството“, пише в Twitter Анти Кайконен, ръководител на парламентарната група на Партия „Сипила“. През последните 12 години няколко правителства в скандинавската държава се опитаха да прокарат реформи в здравния сектор под различни форми.

Според правителството, реформата би могла да ограничи годишния ръст на финландските социални и здравни разходи до 0,9% от сегашната оценка от 2,4% за периода между 2019 и 2029 г.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up