Неделя, Май 19, 2019

ANaniev parlam.kontrol„Въпреки чувствителността на темата и многото натрупани през годините проблеми в системата вече започват да се намират редица решения, едно от тях е електронното здравеопазване“. Това заяви във Велико Търново министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По неговите думи за електронно здравеопазване се говори от много време, но вече е спечелен европроект за изграждането на единна информационна система и 9 от общо 12 модула от нея ще са готови до края на годината.

Кирил Ананиев бе категоричен, че електронната рецепта, електронното направление и досие ще позволят на всеки да следи с точност всяка информация за здравния си статус и прилаганото лечение. Освен удобство, по думите му, това ще доведе и до повишаване на контролната дейност.

С изменението на Закона за лекарствените продукти, пък се прие да бъде изградена информационна система за проследяване пътя на лекарствата, за да е гарантирано, че се внасят истински лекарства, а във всеки момент да е ясно има ли недостиг на медикаменти и какъв, каза министърът.

Много успешно върви изпълнението на големия проект, свързан със спешната помощ, подчерта още здравният министър. Той обясни, че първите линейки вече са пристигнали, а спешните центрове ще получат общо 400. На 237 места в страната се изграждат и спешни пунктове, оборудвани с най-съвременната техника и апаратура, които, поради броя и разположението си, ще са близко до пациентите, стана ясно още от думите на министър Ананиев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up