Понеделник, Март 18, 2019

Финансиране, НРД

breathing lungСпирометрията и бронходилататорният тест с метахолин трябва да бъдат включени като високспециализирани дейности, реумбурсирани от НЗОК. Около този извод се обединиха специалисти по белодробни болести и алергология по време на дискусионна Кръгла маса в Народното събрание с мотото „Да сведем до нула астматичните пристъпи“, която се проведе днес  под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването. 

Над 50% от астматиците у нас остават недиагностицирани, а ненавременното лечение само усложнява тяхната прогноза, категорична бе доц. Мария Стаевска, алерголог, ръководител на клиника в Александровска болница.

660 355608a9d84e0f47ad3874ade27525b9Поех ангажимент до 21 март да направя анализ за състоянието на онкологичните центрове. Ще включим и тях и в зависимост от възможностите, ще преценим как да ги подпомогнем”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БТА. Здравният министър бе във Велико Търново, където взе участие в Осмата политическа академия на Жени ГЕРБ. В своето изложение пред форума той препоръча на общинските болници да се поучат от примера на държавните болници, които само за година са стопили дълговете си с 27% в резултат на прилагането на поредица от оздравителни мерки и по-строга финансова дисциплина.

По думите на Кирил Ананиев той е получил писмо от Асоциацията на онкологичните центрове, които не са били включени в групата на лечебните заведения, предвидени да получат средства след като Министерски съвет одобри допълнителен ресурс от 30 млн.лв., предназначен за държавните и общинските болници.

Държавата да заплаща цената на трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки в лечебни заведения в чужбина на деца и възрастни, в случаите, когато този вид лечение не се извършва или не може да се извърши своевременно в България.

 dokumentТова предлага здравното министерство в проект за Наредба за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане, публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на МЗ, което ще продължи до 24 март т.  

„Включването на трансплантацията в обхвата на услугите по наредбата се базира на преценка на развитието на системата и организацията на трансплантацията в страната. Като приоритет на държавата, трансплантацията се осигурява на българските граждани за сметка на държавния бюджет“, е записано в мотивите към проектонаредбата.

bgonair health ins taushНад половин милион българи отказват да плащат здравните си вноски. Данните са на Министерството на финансите. Броят на хората, които не желаят да ползват здравните услуги по Каса, расте с всяка изминала година.

В същото време месечната вноска, която всеки отделя, расте. От началото на годината минималната, която например трябва да покриват безработните лица, които не са на борсата, е 22.40 лв. Отговаря ли тази сума на грижите, които получаваме в държавните лечебни заведения?

"Проблемът е, че политиката на правителството е неправилна. Ако през 2008 година българският гражданин можеше да възстанови здравноосигурителните си права за 12 месеца, то от 2010 година този срок започна да намалява и стигна до 60 месеца... А здравнонеосигурените в държавата ни нарастват", коментира в студиото на "България сутрин" председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов.


money nhifКъм края на 2018 г. НЗОК дължи 285 млн. лв. на за лечение на български граждани в европейски клиники, като просрочените задължения са на стойност 135 млн. лв.Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от „БСП за България“ д-р Валентина Найденова. 

 В него се уточнява, че към момента най-големи са дълговете на фонда към здравните каси на Германия и Австрия.

На разсрочено плащане прези миналата година са били погасени над 70 млн. лв.,а в бюджета на НЗОК за 2019 г. са заложени 160 млн.лв., се посочва в отговора на здравния министър.

e lekarstvaНационалната здравноосигурителна каса настоява да бъде създаден отделен фонд за лечение на редките заболявания, тъй като се наблюдава ръст на броя на болните с такива диагнози, а лечението им става все по-скъпо.

Това стана ясно от отчета на НЗОК за 2017 г., който вчера бе представен в парламента и оодборен от народните представители с 96 гласа „за“ и един въздържал се.

В отчета се подчертава, че нарастването на разходите на фонда за лекарствени продукти е ясно изразена тенденция, както и увеличаването на броя здравноосигурените лица, които търсят лечение, осигурено от системата.

54460.w470Милиард и осемстотин и осемдесет милиона е платила НЗОК на болниците по клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури през 2018 година. Това е с почти 11% повече от изплатените през 2017 година средства на болниците за същите дейности. В сумата не са включени платените средства за лекарства за злокачествени заболявания и за медицински изделия, които реално не са приход на болницата.
Май-много пари през 2019 година е заработила Пловдивската болница Свети Георги – 90 милиона лева, следвана от Варненската Света Марина с 65 милиона лева, Софийските Ачибадем Токуда с 58 милиона лева, Пирогов с 56 милиона лева, Софиямед, Сити клиник Ачибадем и ВМА съответно с 42,41 и 40 милиона лева.

apteka200Държавата трябва да заплати за новите електронни системи в аптеките. Това заяви пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.  

„За нас е важно да започне един разговор с правителството, в който да се поставят на масата всички проблеми, които съществуват. Ние ще настояваме не за отсрочка по принцип, а ще настояваме за споразумение с министерството, в което да разпишем какви точно ще бъдат държавническите мерки, така че снабдителната система да бъде поставен на правилното място като елемент на държавната грижа за пациента“, каза Антон Вълев.

farawayПравителството обеща допълнителни субсидии за общинските болници. Разбира се нито договор за Европейския съюз, нито нашата Конституция позволяват да се изплащат субсидии на търговски дружества, още повече пък според собствеността им. Забраната да се субсидират търговски дружества е въведена, за да се защити честната конкуренция, от която най-голяма полза имат потребителите, в нашия случай пациентите. Конституцията от друга страна издига в принцип еднаквото третиране на всички физически и юридически лица и създаването на еднакви условия за стопанска дейност.
Обещаното от Правителството субсидиране на общинските болници, някак трябва да заобиколи Конституцията и Договора за Европейския съюз. На помощ на кабинета тук идва механизмът за отдалеченост и труднодостъпност. Приема се, че е допустимо нарушение на правилата за конкуренция, ако по този начин се осигурява достъп на населението до жизнено важни услуги или продукти.
Следвайки тази логика, Министерството на здравеопазването е изготвило такъв списък на болници, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони. Отваряйки списъка виждаме в него 64 многопрофилни общински болници – кажи речи всички с няколко изключения.

Log in or Sign up