Вторник, Август 11, 2020

dentist 428646 340Публикуваните пот Евростат данни за това, че едва 20% от 7 милионното население или около 1,4 милиона души са ползвали дентална помощ през 2017 година, се потвърждават и от предоставената ни от НЗОК информация – касата е платила за оказана дентална помощ на 1 855 502, което е 26% от всички български граждани. Разминаването е с 6% или 420 000 души. Може да се дължи на различните методи на изчисления, а може да е в резултат на отчитането на дейността. Според данните на НЗОК половината от тях - 964 067 са ползвали целия пакет от услуги, включен в НРД. 351 222 от приблизително 1,4 милиона деца са ползвали дентална помощ през същата година.
Според НРД 2017 всяко лице над 18 годишна възраст има право на преглед и до 3 дентални дейности, а под 18 годишна възраст на преглед и до 4 дентални дейности.
В бюджета на НЗОК за 2017 година са планирани общо 4 359 167 прегледа и дейности на обща стойности 147 милиона лева. 1 181 365 са планираните прегледи и снемане на зъбен статус. Потенциалният брой на дейностите, които НЗОК би платила, ако всеки осигурен е ползвал целият пакет през годината е 25 милиона дейности, за което биха били необходими приблизително 750 милиона лева.

Ясно е, че не всеки се нуждае от 4 дентални дейности през годината и вероятно част от хората са били със здрави зъби и не са се нуждаели от нито една. Всеки обаче се нуждае от профилактичен преглед и снемане на зъбен статус.
Как може обаче, 6 милиона здравноосигурени лица да си извършат профилактичен преглед, ако в бюджета на НЗОК са планирани малко над 1 милион такива прегледа, още повече, че голямата част от тези прегледи ще са по повод на заболяване, а не като профилактична мярка?
Как може в пакета от дейности да продължава да стои дейност пломба с амалгама, при положение, че живака е опасен за здравето и СЗО и ЕС приеха вече редица документи за прекратяване на употребата му? Дори нашата нормативна уредба задължава зъболекарите да си закупят сепаратори за отделяне на живака от амалгамата, за да не попада в околната среда, а НЗОК плаща за поставянето му в устата!
Всички предвидени в НРД дейности са свързани с манипулация върху зъби. Добре, но една не малка част от населението няма зъби. Как да се възползва от правото си на пломба или лечение на пулпит, човек, който няма зъби? Тогава защо е здравноосигурен, ако пакетът не включва нищо за него?
Как НЗОК контролира процесите и конкретно възможностите да се изпишат и отчетат дейности без да се извършат?
В някои страни денталните дейности не са включени в основния пакет медицински услуги. В България е включен, но по такъв начин, че ефективността му е изключително ниска и за това не са необходими кой знае какви изчисления- вижда се с просто око.
Ако парите са малко, не е ли по-добре денталните дейности да останат на свободния пазар, а малкото средства да се насочат за други медицински дейности от които ще се ползват всички хора и е се харчат по-ефективно с по-висок здравен ефект?
Ако все пак смятате, че касата трябва да покрива и дентални дейности, не е ли време да се пренапише този основен пакет, като например се осигури 100% населението с профилактични прегледи и се концентрират всички средства за лечение на деца? Ако пък ще се предоставят дейности за всички, не е ли редно да се осигурят такива и за хората без зъби, защото така стои като подигравка с тях?
Изобщо, улисани в болниците и леглата, денталната помощ остава често извън полезрението, а тя е важен не само заради парите, но и защото лошото дентално здраве често има последици далеч надхвърлящи устната кухина и причиняващи системни заболявания.
Някой мисли ли по тези въпроси, защото само след няколко месеца ще дойде ред за новото НРД и пак по традиция ще препишем старото?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up