Петък, Юли 03, 2020
Махат лимита на детската болница в София. А на другите?

Отпада ограничението за легла по клиники в детската болница „Проф. д-р Иван Митев“, заради което преди седмица медиците протестираха и настояваха за увеличаване на цените на клиничните пътеки.
Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева обясни:
„Няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница в широк аспект, независимо в коя клиника и в кое отделение работи съответният специалист. Ако има проблем със заплащането на дейността и определените от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на Районната каса параметри и лимити, ръководителят на лечебното заведение може да заяви необходимост от увеличаване на тези стойности и параметри“.
Лимитите за брой легла са въведени с НРД, който е подзаконов нормативен акт. В интервюто ѝ за БНР министър Начева казва ни повече ни по-малко от това, че Надзорният съвет е решил да не се прилага закона по отношение на детската болница.
Ние имаме няколко въпроса:

Има ли право НС на НЗОК да решава спрямо кой се прилага закона и спрямо кой не?
Ако отговорът е, че имат право, тогава питаме:
След като лимитът се маха, ще се плати ли изработената през последните три години надлимитна дейност на тази болница? А на останалите болници?
Защо лимитите за легла няма да се прилагат за детската болница в София, но ще се прилагат за всички други детски клиники и отделения в страната? Не са ли всички равни пред закона?
Трябва ли другите детски структури да протестират за да отпаднат и техните лимити?
Ако НС на НЗОК внезапно реши, че за лечението на деца е по-добре да няма лимити, защо за лечението на възрастни е по-добре да има? Не сме ли всички равни пред закона?
Питаме, макар да знаем, че никой измежду Галя Димитрова - Изпълнителен директор на НАП, д-р Бойко Пенков - Министерство на здравеопазването
Росица Велкова - Министерство на финансите, д-р Иван Кокалов – КНСБ, Теодор Василев - КТ "Подкрепа", Григор Димитров – БСК, Оля Василева - КРИБ
адв. Пламен Таушанов – БАЗП няма да отговори. Ще останат свити зад гърба на Жени Начева.
Мълчанието също е отговор.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up