Неделя, Август 18, 2019

Министерство на здравеопазването предлага формула за изчисляване на основни работни заплати в болниците.
Препоръчителното съотношение между възнагражденията за лекар, специалист по здравни грижи и санитар е 1.7 : 1.3 : 1, предвижда проектът на Методика за разходите за персонал в лечебните заведения.

Предстои ново обсъждане, поради несъгласието на социални партньори с Методиката

Основният проблем е, че това съотношение не гарантира, че сумите за възнаграждения заложени в КТД, ще се изплащат във всяка една болница, коментира пред clinica.bg. Соня Върбанова, представител на KT "Подкрепа". Основната работна заплата във всяка болница се определя през вътрешни правила,предвижда методиката.
Ако в предложеното съотношение за база се вземе минималната работна заплата(МРЗ) от 560, то се оказва че възнагражденията на сестрите ще са 728 лв., а за лекар – 952 лв., което не достига заложените от КТД суми съответно от 950 лв. и 1150 лв., показват изчисленията на социалните партньори.
Естествено, в някои болници базата за изчисление може да е по-висока от МРЗ и така възнагражденията дори да надхвърлят сумите в КТД. Опасенията на синдикатите обаче са, че в лечебните заведения с по-нестабилно финансово състояние, базата може да бъде 560 лв. и това не гарантира достойни възнаграждения за медиците.

Очаква се синдикати и работодатели да изпратят своите предложения за редакции на представените съотношения до края на седмицата, а през следващата да имат нова среща със здравно министерство.

Методиката предвижда и органичение на разходите за допълнителни възнаграждения в болниците, в които влизат и ДМС-тата.

Средствата за тях не трябва да надвишават 50% от общите разходи за персонал.
Проектът предлага още минимум 50% от всички приходи да се разпределят за възнаграждения.

Източник: clinica.bg

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up