Понеделник, Септември 23, 2019

по време на вчерашния блиц-контрол в парламентарната здравна комисия, депутата от ГЕРБ д-р Красимир Събев поиска отночнение относно измененията на цените за  медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.
В отговор министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поясни, че общото увеличение на средствата за финансиране по Наредба 3 е 11 млн. лв.

 

 parinema 2

„Разпределението им е следното:
за  лечение на пациенти с туберкулоза и неспецифични белодробни болести – 1,5 млн. лв.,
за лечение на пациенти с психични заболявания – 2,5 млн. лв
за пациенти, преминали през спешните отделения – 5 млн. лв.
и за лечебните заведения в отдалечените и труднодостъпни райони – увеличението е с 2 млн. лв., които ще бъдат предоставени на 65 лечебни заведения“,

Министърът подчерта, че увеличаването на цените за дейности по Наредба 3 касае на първо място лечението на пациенти с туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, като то е най-голямо при лечението на деца – от 87 лв. на леглоден на 107,90 лв. или ръста е от 25,9%.

„На второ място – за лечение на пациенти с психични заболявания. Увеличението за всички дейности е от 16 до 24% в зависимост от нивото на компетентност на отделението или клиниката. За осигуряване на медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през отделенията без да са хоспитализирани. Тук увеличението е с 46,7%“, каза министърът.

Общественото обсъждане на Наредбата приключва на 13 юни, а новите цени ще влязат в сила едновременно с новите цени на клиничните пътеки от Анекса към НРД.

 Източник: Zdrave.net

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up