Четвъртък, Септември 19, 2019

Държавата ще субсидира до 250 специализантски места годишно за млади лекари по специалност „Обща медицина“, обяви пред депутатите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от бнр. Той бе изслушан относно мерките за кадровото обезпечение с медицински специалисти у нас.

До 30 септември Ананиев трябва да предложи мерки за решаване недостига на кадри в системата. По думите му най-сериозен е проблемът с недостига на медицински сестри, като държавата се нуждае от минимум хиляда студенти по специалността за година.

„В България е налице недостиг на медицински сестри. Лекарите са неравномерно разпределени, като процентът на общопрактикуващите лекари е нисък – 15% в сравнение със средноевропейската стойност, която е 23%“, подчерта Ананиев.

Зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер добави, че неравномерното разпределение на лекари и медицински специалисти в страната е сериозен проблем.

„За какъв дефицит става въпрос в България. Да започна с област Шумен. В една община Върбица в село Бяла река работи колега джипи на 84 години. Повярвайте ми, и мюсюлмани и християни се молят да е жив и здрав, за да продължава да ги лекува – ясно защо. Западна България – Кюстендил, от 480 лекари в областта едва 12 колеги са под 35 години. В София “Спешна помощ“ – София не може да окомплектова своите екипи, защото са необходими 30 екипа, за да обслужват нормално населението на София“, каза д-р Нигяр Джафер.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    медицинска сестра · преди 1 месеца
    Като са ниски заплатите на сестрите, колкото и места да разкриете в мед.университети, студенти няма да се записват! Никой не е луд да учи 4 години за заплата от 600лв! Ама откъде толкова акъл у управляващите???
  • Публикуването на коментара е спряно.
    expert-o · преди 1 месеца
    Не думай! Как го разбра? Еднo питане с повишена трудност: Като има дефицит на сестри, защо са им ниски заплатите?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up