Четвъртък, Август 06, 2020

париОт Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките представиха на пресконференция в БТА резултатите от своя изследователски проект „Здраве, качество на живот, неравенства. Състояние, взаимни влияния, тенденции и предизвикателства (от емпирия към теория)”. Проектът е продължил 3 г. и е посветен на изследване и установяване състоянието на здравето и качеството на живот на българските граждани и свързаните с тях неравенства в обществото. Представената информация за качеството на живот, свързано със здравето, е събрана от 800 домакинства у нас и обхваща периоди от време през 2014 г. и 2015 г.

"Всеки четвърти българин няма достъп до лекар или лекарства, а всеки десети е вземал заем, за да се лекува", обобщи доц. Божидар Ивков.
„Над 50% от разходите за здраве са давани от пациента и има трайна тенденция държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите“, каза той. В държавите, в които има добре работещо здравеопазване, този процент варира между 5 и 20%.
„Регистрираният среден месечен разход от джоба за здраве на едно домакинство е 102 лева. Средният годишен разход е 1224 лева“, се посочва още в проучването, а сърдечно-съдовите проблеми и високото кръвно налягане вече не са само здравен, а национален проблем.
„Здравеопазването в България се разпада заради превръщането на здравните заведения в търговски дружества. Не може 24% от населението да оставиш без лекарска или фелдшерска помощ – хората по селата не ходят на лекар и не си купуват лекарства“, коментира доц. Здравка Тонева, която е част от проекта.
„Разходите за медицински изделия още в началото на реформата бяха извадени от реимбурсирания списък на НЗОК и бяха оставени за заплащане от самите пациенти“, посочи още тя. Те струват невероятно скъпо без реално тяхната цена да е такава. Допусканите пропуски не са случайни и на мен ми се струва, че това е направено, за да се осигуряват свръхпечалби за определени среди в медицинското съсловие. Това малко лоби с определено влияние не позволява тази тенденция да се промени“, обясни доц. Тонева.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up