Вторник, Юли 14, 2020

НБПредседателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев коментира в студиото на Европа сутрин по Телевизия Европа как да се промени финансирането на здравната ни система и задължително ли е НЗОК да бъде демонополизирана.
„Министърът трябва да прави не финансова, а здравна политика“, посочи той.

„Касата не е свързана с лекарите. Лекарите договарят и касата закупува от тях здравни дейности. Касата е структура на гражданите и трябва гражданите да говорят. На моето място трябваше да бъдат граждански и пациентски организации, защото тези пари са техни. Касата е представител на гражданите и по тази презумпция касата трябва да бъде независима“, обясни д-р Болтаджиев.
„Здравната каса е една много важна институция и за съжаление от години чрез нея се провежда здравна политика. Според мен това е напълно неправилно, защото касата има други функции. Здравната политика трябва да се води от министерството, докато здравната каса трябва да закупува медицински дейности за болните хора“, поясни още председателят на НСЧБ.
„Не за първи път касата и министерството имат противоречия, но според мен това е нормално“, каза д-р Болтаджиев.
„Ние виждаме, че и в проекта за нов Рамков договор има много рестрикции върху лечението на български граждани. Продължават да съществуват лимитите на болниците, въвежда се отново, за трети път, здравна карта със задължителен таван на леглата, т.е. всякакъв вид рестрикции, за да може да се ограничи достъпът на българските граждани до лечение и оттам да се икономисват средства“, посочи той.
„Демонополизацията би решила много проблеми в здравеопазването. Но очевидно, вървейки по инерцията, е много удобно парламентът да разпределя бюджетно една огромна сума, а надолу да има проблеми. Виждаме, че там, където има конкуренция на здравни каси има и по-добро здравеопазване, защото тези каси ще се конкурират чрез по-добро качество на лечение на пациентите да привличат гражданите да се осигуряват при тях. Това е нормален пазарен механизъм, който ще повиши и качеството, ще направи така, че парите ще бъдат точно толкова, колкото са необходими“, обясни д-р Болтаджиев.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up