Неделя, Май 31, 2020

ANANIEV MZОбщинските и областните болници ще получат допълнително 30 млн. лв., с което общата субсидия става 66 млн. лв., тези средства им се предоставят, за да могат да се справят с тежкото си финансово състояние. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след среща в Министерския съвет на Сдружението на общинските болници с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

Целият допълнителен ресурс, който ще получат областните и общинските болници, включва 30 млн. лв. допълнителни средства и 36 млн. лв., които преди това са предвидени в държавния бюджет, обясни министърът. От допълнителните средства – 18 млн. лв. ще бъдат разпределени за общинските болници, а 12 млн. лв.– за областните, допълни той.

Останалите 36 млн. лв. ще бъдат за повишаване на работните заплати на работещите в общинските и областните болници. Увеличаването на заплатите в общинските болници ще бъде между 25% и 40% и то ще бъде диференцирано на база приходи и процент разходи за персонала. Увеличаването на заплатите в

областните болници ще варира между 10% и 15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на НЗОК.

Министърът уточни, че освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой на обслужваното население.

Съвместно със сдружението Министерството на здравеопазването ще работи и по преструктурирането на общински болници с цел повишаване ефективността им. През следващите седмици предстои да бъдат решени чисто технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни заведения при изпълнението на дейността им, посочи още министър Ананиев.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев изрази благодарност от името на управителите на общински лечебни заведения за бързите решения, като посочи: „Днес постигнахме нещо, което не вярвах че ще се случи. Това е първата стъпка в правилна посока. Всички сме удовлетворени“.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up